CORONANYTT. Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll idag en digital pressträff. Foto: Regeringen

Så fortsätter coronapandemin i Sverige

Folkhälsomyndigheten presenterade idag ett översiktligt nationellt scenario över coronapandemin i Sverige. Syftet är att löpande ge en bedömning av smittspridningens utveckling.

  • Publicerad 14:09, 26 nov 2020

Under torsdagen höll statsminister Stefan Löfven (S), en digital pressträff från Rosenbad.

Han började med att påminna oss alla om siffran 8.

– Det är så många som får delta på en offentlig sammanställning. Det är även så många som ska träffas, det är normen i hela samhället, säger Stefan Löfven och höll upp ett varningens finger inför eventuell trängsel i butiker inför helgen.

– Avstå från Black Friday om det är trängsel, sade han.

Nytt scenario av Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har också tagit fram ett nytt scenario för utvecklingen av coronapandemin i Sverige. I samband med det får de i uppdrag av regeringen att löpande se över och uppdatera scenariot. Detta ska ske varannan månad.

– Vi har inte känt det här viruset mer än tio månader och mycket är fortfarande oklart. Därför bygger sådana här scenarior på vad vi känner till och vad vi tror om effekter av regler och rekommendationer, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Smittspridningen fortsätter 2021

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer smittspridningen att vända tillbaka om två till två och en halv vecka. Men smittspridningen är långt ifrån över och väntas vara kvar långt in på nya året. De betonar dock att detta är ett scenario – inte en prognos.

– Scenariot tar inte hänsyn till vidtagna åtgärder efter 7 november, som alkoholstoppet eller sänkning av hur många som kan samlas enligt ordningslagen, säger Johan Carlson.

Restriktiv jul- och nyår

Folkhälsomyndigheten vill inte ge några klara besked om det kommande julfirandet.

– Vi kommer att ha en restriktiv hållning inför jul och nyår. Hur vi formulerar oss kommer vi återkomma till. Budskapet är att det här är restriktioner och råd som kommer att behövas hållas i under nästkommande år, säger Johan Carlson.

Vaccin inte hela lösningen

Även om det kan komma igång med vaccinationer inom en snar framtid försvinner inte pandemin i samhället, enligt Johan Carlson.

– Vi har en lång väg att gå, säger han.