Restauranger, kaféer, butiker och hotell tillhör de branscher som drabbats hårdast ekonomiskt under det senaste året. Men samtidigt har också nöden lockat fram en stor kreativitet bland krögare och småföretagare på Kungsholmen.

Malin Eliasson har drivit Wilmer Kaffebar tillsammans med sin sambo Johan och barnen, i hörnet Pipersgatan/Bergsgatan i tio år. När smittovågen drog in, och kunderna försvann, var de snabba.

https://www.mitti.se/nyheter/matbutiken-stottar-lokala-fik-och-krogar-genom-rabatter/repubp!5AltZTYvvjT20QhGI0vyDg/

Mängder av filtar och värmelampor köptes in och uteserveringen pyntades rejält.

I början gick de hem med leveranser till stammisar, men sedan kapades gallret till ett av fönstren vid Pipersgatan – och vips hade man en ”walk through” lucka för coronasäkra beställningar. Det har blivit en succé.

– Vissa dagar är det 50, 60 procent som säljs genom luckan. Vi har också utvecklat vår hemsida så det är lättare att beställa där. Vi var snabba på att ställa om, vi funkar så, så vi har inte drabbats så hårt ekonomiskt, säger Malin Eliasson.

Hon upplever att stödet från närområdet har varit stort – och de har försökt bjuda tillbaka. I år hade de bland annat öppet både jul- och nyårsafton för att erbjuda isolerade en chans till miljöombyte.

– Många av våra gäster är i högriskgrupper och många sitter här ute varje dag och säger att ”det här är räddningen, vi kan inte gå någon annanstans”. När det här är över då ska vi ha en gatufest, med dj och annat. Den dagen man får ha det.

Även Lux dag för dag på Lilla Essingen, dammade av både sin ”matlucka” för avhämtning ute och helgkassar.

– Vi blev ganska snabbt mer kreativa. Vi har också anpassat hela vår meny så den är möjlig för take away, så hade vi inte kvällstid tidigare, säger Lotta Norström, som driver restaurangen med sin man Henrik Norström samt Annette och Peter Johansson och Daniel Frick.

Men läget för deras andra restaurang B. A. R. på Blasieholmen är betydligt tuffare, där är de beroende av att folk vistas i city. På Lilla Essingen känner de stödet från sina grannar.

– Vi har många stamgäster och när man pratar med grannarna så säger de att de handlar här för att de vill att vi ska vara kvar, säger Lotta Norström.

Matkassar har den sugne även kunnat hämta vid kände kocken Klas Lindbergs garage på Stora Essingen.

Hans restaurang Portal, vid Sankt Eriksplan, har också satsat rejält på take away och helgkassar under pandemin, de åker runt med kassarna till olika delar av stan.

– Omsättningen på Portal har rasat. All extrapersonal har fått sluta och vi har helt enkelt tvingats till detta. Samtidigt är matkassarna något roligt mitt i allt det som är, säger Klas Lindberg.

Han även inlett nya samarbeten, bland annat med en vinleverantör och den lokala blombutiken på Essingeöarna, Books and Flowers, där man kan beställa vinlådor eller blommor till sin matkasse.

– När det börjar bli pressat är det ännu viktigare att jobba över gränserna. Hitta nya vägar och samarbetspartners. Det kan ju bidra till en upplevelse för våra gäster istället för att besöka restaurangen. Vi kan vara de som piggar upp.