Så försöker han vräka boende i ”hotellhusen”

Han anklagar hyresgäster för sabotage och hotar sjuka 80-åringar med vräkning. Richard Ghneim, som äger 19 bostadsbolag, är en av fastighetsägarna som tömmer sina hus – för att hyra ut till hotellföretag.

  • Publicerad 06:46, 11 maj 2018

Flera hyresvärdar i innerstan förvandlar vanliga hyreshus till hotelliknande boenden, visar Mitt i:s granskning. Nu kan vi berätta om fastighetsägarnas metoder för att bli av med sina hyresgäster.

Driver 19 bostadsbolag

Flera hyresgäster berättar för Mitt i hur de känt sig pressade att flytta och hur de nekas tillstånd att byta sina lägenheter.

Det är absurda anklagelser.

Hyresgäst i Vasastan

En av hyresvärdarna som sticker ut är Richard Ghneim. I domar i Hyresnämnden framgår hur han försökt göra sig av med hyresgäster på tvivelaktiga grunder.

Ghneim som äger 19 bostadsbolag har tidigare toppat Hem & Hyras lista över hyresvärdarna som genomför flest vräkningar och har kritiserats av flera myndigheter. Han stämdes nyligen av Hyresgästföreningen efter ett bråk med sina hyresgäster.

Anklagades för sabotage

I ett fall från 2017 anklagar Ghneim en hyresgäst på Sveavägen för att ha saboterat en byggarbetsplats på husets innergård. Han påstår bland annat att hyresgästen skurit sönder däck på ett av byggbolagens fordon och att han varit hotfull mot personalen.

Ärendet togs upp i Hyresnämnden, som inte kunde finna några bevis för att hyresgästen varit hotfull eller gjort sig skyldig till sabotage.

– Det är absurda anklagelser, säger hyresgästen som vill vara anonym på grund av påtryckningarna.

Ville vräka sjuk 80-åring

I ett annat fall som avgjordes i Svea Hovrätt 2015 ville han vräka ett par på Kocksgatan på Södermalm. Ghneim påstod att paret egentligen bodde på en annan adress i Skåne – men huset var i själva verket en sommarstuga. Hovrätten dömde till parets fördel och lät dem stanna.

Flera år tidigare försökte han vräka en man i 80-årsåldern i samma hus. Mannen, som hade svåra hälsoproblem, ansökte om ett lägenhetsbyte eftersom han inte kunde ta sig upp för trapporna. Men enligt Ghneim var det inte skäl nog för att byta bort lägenheten.

Även i det fallet dömde domstolen till hyresgästens fördel och lät mannen byta sin lägenhet.

De 19 bostadsbolagen är registrerade på en och samma brevlåda på Sveavägen. Foto: Pekka Pääkkö.

I ett fall som lyftes upp i tidningen Hem & Hyra 2014 beskriver hyresgästen Reza från Skärholmen hur han blev ”skräckslagen” när Richard Ghneim försökte vräka honom utan anledning. I huset fanns flera liknande fall – och de tömda lägenheterna hyrdes ut till Beautiful Apartments. Även han fick rätt i Hyresnämnden och kunde stanna.

Vågar inte berätta

Flera hyresgäster har berättat om hur hyresvärdarna i Mitt i:s granskning försökt få dem att flytta från sina lägenheter. De har erbjudits lägenheter på flera adresser i innerstan, men också i Västerort. Många är rädda och vågar inte framträda med namn, eftersom de känner sig pressade av hyresvärden.

Mitt i har sökt Richard Ghneim i flera omgångar för att han ska kunna bemöta kritiken mot honom, men han har inte svarat.