Augustinjut. Semestern kanske är över, men sommarkänslan behöver inte vara det. Foto: Mikael Andersson

Så förlänger du semesterkänslan

Känns det hemskt att vardagen är tillbaka. Ingen fara, så här kan du förlänga sommaren och semesterkänslan.

  • Publicerad 19:15, 17 aug 2022

Övernatta i skärgården

Ett sätt att förlänga sommarkänslan är att bege sig ut i skärgården. Om semesterkassan tagit slut finns det boendemöjligheter för en billig peng. På Granholmen i Möjaskärgården går det till exempel att tälta, och det finns även en ”öppen bod” med fyra sängplatser för den som vill ha tak över huvudet. (Först till kvarn och max två dygn i sträck är det som gäller.)

Dra på loppis

Att köra runt i Sommarsverige och stanna till på loppisar är en klassisk semestersyssla. Återfå känslan av ledighet genom att besöka en bakluckeloppis. Exempelvis Bakluckeloppisen i Hågelbyparken (lördagar och söndagar klockan 11-15) eller i Täby kyrkbby (i korsningen Frestavägen-Skålhamravägen lördagar och söndagar klockan 11-15).

Musik under öppen himmel

Parkteatersommaren är inte över än. Den avslutas 28 augusti klockan 18 i Vitabergsparken med konsert med Tousin ”Tusse” Chiza. Som alltid fri entré, det enda du behöver är en skön filt.

Sommarbio

Stockholms filmfestival bjuder på gratis utomhusbio i Rålambshovsparken. På söndag 21 augusti visas ”Spirited Away” av Hayao Miyazaki. Från klockan 18 öppnar det upp och filmen drar igång runt klockan 21.

Dansa loss

Försök att för en stund glömma alla strikta jobbmöten. Ta dig till Vasaparken på måndag 22 augusti (eller måndag 29 augusti) klockan 18-20 där det bjuds på gratis 50-talsbugg. Inga förkunskaper eller föranmälan behövs, och du behöver heller inte ha med dig någon danspartner.

Tre enkla bonustips

Fixa sommarfötter

Saknar du sanden mellan tårna? Bege dig då till närmsta lekplats och lokalisera en sandlåda. För bästa effekt, ta med dig en blomspruta och fukta fötterna innan du kliver ner i sanden. Känslan av sommar och badstrand kommer tillbaka direkt.

Sov som på sommaren

Efter en lång semester är det skönt att vara tillbaka i sin vanliga säng. Men någon sommarkänsla är det knappast. Ett enkelt tips att mentalt åter landa i sommartorpet, campingplatsen eller hyrstugan är att lägga ut en madrass på golvet/balkongen, ta en obekväm kudde från soffgruppen och njut av en dålig natts sömn.

Ät utomhus

Skönt att äta återigen äta middag vid köksbordet? Absolut, men någon sommarkänsla är det ju knappast. Ett bra tips på hur du förlänger sommarkänslan är att minst två gånger i veckan äta middag utomhus. Hitta en klippa eller gräsmatta och ät slavsig picknick-mat. För bästa effekt, låt måltidsdrycken kan vara en alkoholfri variant av Aperol spritz (byt ut spriten mot apelsinjuice, blodgrapefruktsjuice och ginger ale).

Visa merVisa mindre