Bidrag två från Dehlin Brattgård. Förslag på hur entrén kan se ut. Foto: Dehlin Brattgård Arkitekter

Så föreslås nytt kallbadhus i Riddarfjärden bli

Med projektet Kallbadaren vill David Bonsib och Hannes Thörnhammar få till ett kallbadhus i Stockholm. Nu presenteras fyra konkreta förslag i Riddarfjärden, vid Söder Mälarstrand, som allmänheten kan rösta på.

  • Publicerad 11:29, 20 apr 2020

David Bonsib och Hannes Thörnhammar driver projektet Kallbadaren. Bild tagen i fjol. Foto: Sacharias Källdén

Viljan att bygga ett kallbadhus i Stockholm har funnits länge och har delats av många. Planer och förslag har kommit och gått, men ännu så länge har inget av dem nått längre än ritstadiet.

När arkitekten David Bonsib och affärsutvecklaren Hannes Thörnhammar i slutet på förra året startade projektet Kallbadaren var tanken att göra ett seriöst försök att en gång för alla få fram ett alternativ som skulle kunna realiseras.

Nu har fyra förslag tagits fram på Söder Mälarstrand alldeles utanför Münchenbryggeriet.

– Vi konstaterade först att Riddarfjärden var bästa alternativ och att Riddarholmen var där flest ville ha Kallbadaren. Sedan har vi pratat vidare med myndigheter och politiker och förstått att Riddarholmen är en svår plats om vi vill genomföra det hela inom en snar framtid, däremot finns bättre möjligheter vid Söder Mälarstrand, säger David Bonsib.

Bidrag ett från APH & Nilsson Rahm Arkitekter. "En upplevelse för själen i huvudstadens hjärta". Foto: APH & Nilsson Rahm

Bidrag två från Dehlin Brattgård. "Det nya kallbadhuset på Riddarfjärden hämtar inspiration från de gamla romerska badens olika rum och proportioner såväl som det klassiska nordiska kallbadhuset i trä". Foto: Dehlin Brattgård Arkitekter

Omröstning för allmänheten

En av grundidéerna med Kallbadaren är att processen ska vara transparent och att stockholmarna, och i synnerhet de kallbadsintresserade, själva ska få vara med och tycka till om utformningen redan från start. På så sätt hoppas man att slutresultatet blir ”demokratiskt” och välkomnas av såväl allmänhet som politiker.

Projektet har nu nått nästa fas. Och bakom förslagen står fyra olika arkitektbyråer som alla har bidragit med sina idéer.

En omröstning har också öppnat där allmänheten får rösta på det förslag de tycker ska gå vidare. Förhoppningen är sedan att det ska stå färdigbyggd till 2021.

Både David och Hannes är själva kallbadsentusiaster.

– Vi har tidigare haft en stark tradition av kallbadhus i Stockholm som tyvärr har försvunnit. Vi ser därför ett stort behov, inte minst för att det skulle främja stockholmarnas livskvalitet, säger David Bonsib.

Bidrag tre, AndrénFogelström. "Stockholms nya vardagsrum på vattnet. Byggnaden har publik och offentlig del mot Söder Mälarstrand som välkomnar besökare och berikar staden. Sommartid förvandlas hela taket till ett soldäck med kiosk, hopptorn samt plats för konserter och utomhusyoga. Badanläggningen i nedre plan är exklusiv för kallbadarna, med generösa bassänger och bastur för alla årstider". Foto: Katzenwaffe

Bidrag fyra, Byggfenomen. "Intensiteten i Kallbadarens möte med elementen kräver inte mer avancerad arkitektur än en stuga med eld och vatten. En liksidig kvadrat om 64x64m definierar en yta på vattnet i Riddarfjärden. Den delas in i mindre moduler om 4x4 m och nedåtgående beroende på funktion". Foto: Byggfenomen

"Mer attraktiv stad"

Han pekar på att det finns hälsofrämjande effekter, och även sociala faktorer.

– De som driver kallbadhus i Sverige beskriver att man tar av sig titlarna, att det finns en närvaro i rummet och att man pratar och diskuterar. Och ingen har mobiler. Det är något meditativt och socialt som Stockholm saknar, säger han.

Även i konkurrenshänseende med grannländernas huvudstäder, som alla har kallbadhus, skulle Stockholm ha allt att vinna på ett förverkligande av planerna, menar de båda initiativtagarna.

– Alla de nordiska och övriga europeiska städerna har sådana här platser. Det gör staden mer attraktiv att bo i, säger David Bonsib.

Röstningen stänger den 17 maj och efter det påbörjas en kickstarterkampanj där intresserade ska kunna ta del av bland annat årskort för att stötta processen. Finansieringen är tänkt att ske helt med privata medel.