Storsatsning. Anita Mattsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Tyresö. Foto: foto: Stefan Källstigen

Så fördelas välfärdsmiljonerna

Minoritetsstyret i kommunen har nu bestämt hur deras beskärda del av regeringens välfärdspaket ska fördelas. Det blir bland annat stora satsningar på skola och på arbete, men även Granängsringen får lite kärlek.

  • Publicerad 15:24, 1 okt 2020

Regeringen och riksdagen kom tidigare i år överens om att 7,5 miljarder kronor ska gå till kommuner och regioner för att stötta upp välfärden.

Nu har Tyresös styrande partier L, MP och S, bestämt hur de 9,355 miljoner som öronmärkts åt kommunen ska fördelas.

Barnen får mest

Störst del av kakan, 3,6 miljoner, får barn- och utbildningsnämnden, bland annat för köp av utbildningsutrustning och för att öka likvärdigheten inom läromiljöer för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Det gynnar alla barn, för den pedagogiken som är bra för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är bra för alla barn, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi lägger också in en satsning på skolbiblioteken, läsning är något som är otroligt viktigt för barns utveckling.

Tryggare Granängsringen

Arbetsmarknads- och socialnämnden får 3,35 miljoner, kultur- och fritidsnämnden får 2, medan äldre- och omsorgsnämnden får 300 000.

Dessutom tilldelas projektet ”Ett tryggare Granängsringen” 75 000 kronor att spendera under det som återstår av året. Pengarna kommer att användas till att köpa bord och tält som Tyresöbor och företag kan hyra för att ordna loppis och julmarknad:

– Det är ett område där folk uppgivit att de känner en större otrygghet än andra områden i Tyresö, och det är inte acceptabelt. Det är en möjlighet att locka ut folk till området och förhoppningsvis göra det lite mer tryggt och trivsamt, säger Anita Mattsson.