Stockholms stad hjälper redan nu regionen med lokaler där vård- och omsorgspersonal vaccineras. Bland annat har personal fått covidvaccin i Blå hallen i Stadshuset och vaccinationer pågår i ett tiotal av stadens idrottshallar.

Ingen hall har permanent gjorts om till vaccincentral utan vaccinatörerna cirkulerar mellan hallarna som används enstaka dagar. På en del platser, till exempel i Bredängshallen, där många har velat boka en vaccinationstid har det blivit flera dagar.

Fler lokaler till vårdcentralerna

När vaccinationen breddas kommer staden fortsatt att erbjuda regionen lokaler om det behövs, enligt Carl Smitterberg, pressansvarig på staden. Vilka platser som kan bli aktuella kan han inte kommentera i nuläget.

– Vi jobbar både för att kunna bistå med lokaler med stora ytor där många kan vaccineras på ett säkert sätt som ligger nära bra kommunikationer. Nu tittar vi också på om vi kan stötta vårdcentraler med lokaler i deras närhet, säger Carl Smitterberg.

Kan hålla koll på köer

Staden kan också hjälpa till att sprida information om vaccineringen och låna ut personal som håller ordning på insläpp och fysiska köer vid vaccineringen. Evenemangspersonal från kulturförvaltningen har redan hjälpt till med den logistiken vid vaccineringen av vård- och omsorgspersonal. I slutändan är det regionen som avgör vad som behövs.

– Vi är en partner och vill bidra men det är regionen som styr hur det här ska gå till, säger Carl Smitterberg.