Anders Szalkai (tv.) leder en löpgrupp på snöigt underlag på norra Djurgården. Foto: Läsarbild Anders Szalkai

Så förbereder du dig inför vinterloppet

Vinterlöpning är en trend som växer snabbt. Allt fler motionärer ger sig ut året om, och antalet tävlingar i Stockholmsområdet ökar. I Sollentuna går startskottet för Sollentuna winter 21 den 9 februari.

  • Publicerad 11:58, 10 jan 2019

Anders Szalkai kan man gott kalla för en guru när det gäller långdistanslöpning.

Den 48-årige stockholmaren har bland mycket fem SM-guld i maraton och en seger i Stockholm marathon (2001). I dag är han fortfarande aktiv, och dessutom tränare och rådgivare.

Szalkai säger att vinterlöpning är en växande trend.

– Fler och fler motionärer springer året om, även på vintern trots att det kan vara snöigt och isigt. När det gäller tävlingar på sommarhalvåret har de nog nått sin kulmen, men antalet vintertävlingar ökar.

Flera vinterlopp

Det finns ett tiotal mindre lopp i Stockholmsområdet i vinter. Ett av de större är Winter run Stockholm som avgörs på kvällen den 26 januari. Start, mål och varvning är på Skansen på Djurgården.

– Jag ska nog anmäla mig. Jag har bara varit åskådare tidigare och tycker det är fint med facklor och marschaller längs banan på Skansen.

Det är viktigt att ha bra skor och anpassa farten till underlaget.

Skor med dobbar

Anders Szalkai delar gärna med sig av några råd till de som är sugna på att börja med vinterlöpning.

– Du ska skor med dobbar eller skor anpassade för vinterlöpning. Och det är viktigt att anpassa farten efter temperatur och underlag när det är kallt och halt. Annars finns det risk att dra på sig överbelastningsskador eftersom löpningen är tyngre vintertid.

Szalkai pekar också på vikten av att värma upp ordentligt innan löppasset.

– Det är ofta bra med en lugn och skonsam uppvärmning. Hälsenor, vader, höft och ljumskar är extra utsatta under vinterlöpning.

Kan kyla vara farligt?

– Det är upp till individen att avgöra hur kallt det får vara, själv har jag tränat i minus 20 grader. Det gäller att ta det lugnt och försiktigt vänja luftrören vid kyla, säger Anders Szalkai.

Fakta

Några av de större loppen i vinter i 08-land

19 januari: Stadion marathon. Helmara 28 vändor och halvmara 14 vändor vid Stockholms stadion.

26 januari: Winter run Stockholm. 5 och 10 kilometer. Start, mål och varvning på Skansen.

9 februari: Sollentuna winter 21. 21 kilometer runt Edsviken.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ett steg närmare nytt utegym efter promenad i Tegelhagen

Nyheter Brett stöd för nytt utegym i södra Sollentuna I förra veckan sågs intresserade invånare och ett gäng politiker i Tegelhagen för att kika på några olika platser som skulle kunna funka för ett nytt utegym. Och redan nu har Katti Bauer,...söndag 29/11 10:23

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19