Så förändras busstrafiken i Sollentuna

Den 9 december börjar SL:s vintertidtabell att gälla. Landstingets nya satsningar på busstrafiken innebär en del förändringar i Sollentuna, bland annat utökad turtäthet på flera linjer.

  • Publicerad 11:50, 13 nov 2018

Den blågröna majoriteten i landstinget beslutade i nyligen att satsa 160 miljoner kronor till busstrafiken under 2019. Satsningen innebär 127 000 nya avgångar och 14 stycken nya linjer i länet.

– Satsningen ger fler bussturer redan om en månad. Det ska bli lättare för fler att avstå bilen. Framåt ska jag också jobba för att bussarna kommer fram snabbare, utan att fastna i köer. Den blågröna koalitionen prioriterar kollektivtrafiken. Det ska vara bekvämt och smidigt att resa kollektivt och trafiken blir mer klimatsmart, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Så förändras busstrafiken i Sollentuna

Den 9 december börjar SL:s vintertidtabell att gälla. I Sollentuna utökas turtätheten på flera linjer. Samtidigt förändras sträckningen på vissa linjer.

Linje 528, Sollentuna station – Helenelund station

Åkarevägen blir ny start- och sluthållplats i stället för Helenelund, men förändringen sker först längre fram under 2019. Vid hållplats Snickarevägen kommer bussarna då endast att stanna i riktning mot Helenelund.

Linje 529, Rotebro station – Bollstanäs

Ökad turtäthet på lördagar (dagtid). Bussarna kommer att gå en gång i halvtimmen, i stället för en gång i timmen som tidigare.

Linje 533, Upplands Väsby station – Rotebro station

Turtätheten utökas på lördagar (dagtid), från att gå en gång i timmen till att gå en gång i halvtimmen.

Linje 538, Rotebro station – Arlanda

Ersätter andra turer. Linjen kommer vardagar att ersätta de turer som endast går genom industriområdet mellan Rosersbergs station västra och Stålgatan på linje 576. Under helger kommer linje 538 endast gå till Rosersbergs industriområde, ej Arlanda.

Linje 545, Upplands Väsby station – Bollstanäs

Utökad turtäthet under helger (dagtid). Från att gå en gång i timmen till en gång i halvtimmen.

Linje 567, Jakobsbergs station – Sollentuna station

Utökad turtäthet, förändrad sträckning för kortare restid och indragna hållplatser. Linjen kommer gå via Barkarbystaden i stället för Enköpingsvägen. Kvällar kommer linjen gå varje kvart, vardag som helg, för att minska trängsel. Hållplatserna Järfälla kyrka och Tallebo dras in och de som reser från och till de hållplatserna hänvisas i stället till linjerna 178 och 518.

Linje 686, Norrtälje – Kista

Färre turer under sommaren, från tre till en tur/retur om dagen. Anledningen är att ett väldigt lågt antal reser med linjen under sommartidtabell. SL hänvisar de som inte kan anpassa restider till linje 676 för byte till tunnelbana vidare mot Kista, vilket innebär en ökad restid på 10 minuter.

Linjerna 526 och 607 fortsätter som vanligt

När trafikförvaltningen presenterade sina förslag på förändringar i busstrafiken i februari tidigare i år var det tal om att omkasta sträckorna för linjerna 607 och 526. Så blir inte fallet.

– Varken 607:an eller 526:an får några förändringar, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15

Elbilar inte enda lösningen när transporterna ökar

Nyheter Här är regionens önskelista till regeringen En fordonsflotta på el löser inte Stockholms ökande behov av transporter. Det krävs satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät också. Det skriver Region Stockholm inför regeringens kommande...fredag 22/1 11:50

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27