NÄMNER INTE BAJEN. David Ritschard och Magnus Carlson skrev en hyllning till Hammarby, men nämner aldrig klubben i låten. Foto: Johan Bergmark

Så föddes "Vi ses snart igen"

Tillsammans har Magnus Carlson och David Ritschard skapat en modern Bajenklassiker med  ”Vi ses snart igen”. Historien bakom rymmer en halvnaken kväll på en holländsk restaurang och en stor drös grönvita eldsjälar.

  • Publicerad 13:04, 25 nov 2020

I mitten av mars kom beslutet att den allsvenska premiären skulle skjutas upp. När den inställda våren blev ett faktum bestämde sig Magnus Carlson för att skriva en hyllningslåt till Hammarby.

– Jag ville egentligen bara skriva en låt om det smärtsamma läget vi befann oss i och lägga ut den på nätet. Men då kom jag att tänka på den där David Ritschard, säger Magnus Carlson.

Tatuering på hjärtat

Magnus och David kände inte varandra sedan tidigare. Anledningen till att Ritschard dök upp i Magnus medvetande beror på att den hyllade countrysångaren från Söderort tidigare hade spontanstrippat på en holländsk restaurang. I samband med att kläderna flög av togs en bild som spreds sig i olika forum.

– Jag tänkte på bilden och minns att den där David hade en Bajentatuering över hjärtat med samma 70-talsemblem som jag själv har. Den där David, som skriver riktigt bra låtar, har en fin tatuering och är bevisligen Bajare, han borde jag kontakta, säger Magnus.

En lördagsmorgon några dagar senare när David arbetade på Systembolaget fick han ett sms från Magnus Carlson.

– Det var stort. Det gjorde hela min dag. Sedan gick det väldigt fort. Vi började direkt skicka textrader till varandra, och jag hade sedan tidigare en melodi som skulle kunna fungera, säger David.

Sjöng a cappella

I samma veva var Magnus Carlson kontakt med Henrik Kindlund, vd i Hammarby fotboll, i ett annat ärende. I förbifarten sa han ”Jag fattar att det kan bli tufft för klubben, om ni behöver göra en kampanj eller något så har jag faktiskt gjort en Hammarbylåt tillsammans med David Ritschard”.

Henrik Kindlund lyssnade på en demo, blev golvad och ordnade raskt ett möte med Magnus och en grupp supportrar som kostnadsfritt gör reklamkampanjer för Hammarby.

– När jag kom till mötet hade jag inte låten med mig så jag ställde mig upp och sjöng a cappella. Alla gick i taket och det blev väldigt känslosamt. Sedan började de direkt plocka ut olika textrader från låten, säger Magnus.

Det hela utmynnade i kampanjen ”Jag står kvar”, som i sin tur resulterade i att 13 000 säsongskortsinnehavare valde att inte begära tillbaka sina pengar för säsongskort. Något som har varit avgörande för klubbens ekonomi under coronapandemin. Låten gjordes klar och en musikvideo spelades in.

Klart det blev ett jäkla liv på Systembolaget där jag jobbar när det ligger mitt i hjärtat av Bajenland. Vissa dagar har min kassakö varit extra lång.

David Ritschard och Magnus Carlson. Foto: Johan Bergmark

–Det känns helt otroligt att få vara en liten, liten del av det här. Allt arbete under hela processen var helt ideellt, musikerna en blandning av mitt och Magnus respektive manskap och även den fantastiska filmen skapades helt utan budget av grönvita eldsjälar, säger David.

Kände ni själva att låten var bra?

– Vi trodde nog att hammarbyare skulle gilla den, men det har visat sig att folk som inte ens gillar fotboll lyssnar på den. I stort sett varje gång jag är i en mataffär kommer det fram folk och tackar för låten. Det här är helt sjukt, det har aldrig tidigare hänt mig, säger Magnus.

– Klart det blev ett jäkla liv på Systembolaget där jag jobbar när det ligger mitt i hjärtat av Bajenland. Vissa dagar har min kassakö varit extra lång. Hedrande, men nu måste vi fokusera på att hålla avstånd, säger David.

Släpps på vinyl

Låten har spelats över en miljon gånger på Spotify och nu är det klart att ”Vi ses snart igen” släpps på vinyl. Det är Supportrarnas matchprograms records som ger ut skivan och allt överskott går till Hammarby fotboll.

Intresset inför skivsläppet har varit över förväntan och listan över förhandsbokningarna har redan blivit lång.  

– Den har redan sålt som smör. Vi funderar på att anmäla den på vinyllistan, så kanske den kan hamna i topp. Då kanske Hammarby äntligen kan vinna något i år, skrattar Magnus och blir allvarlig igen:

– Om någon hade sagt till mig när jag var liten att jag skulle skriva en Hammarbylåt som skulle bli så här populär hade jag svimmat. Men det är så här Hammarby är. Vi gör roliga grejer och stöttar vårt lag. Det vi gör med den här låten är bara att fortsätta en kulturtradition som sedan länge är rotad i Bajen.

– Jag har själv gått på alla matcher jag kunnat sedan åtta års ålder. Min jätterespekt går till alla som gör det där extra: tifon, bortaresor och matchprogrammet. Att få kunna bidra själv känns otroligt bra, säger David.

Vid varje hemmamatch hänger numera en stor banderoll med orden ”Vi ses snart igen”.

– Det känns i hjärtat, säger David.

– Ja, herregud. Vad har vi gjort, skrattar Magnus.

Hammarby nämns aldrig

En förklaring till att många fler än bara Hammarbysupportrar gillar "Vi ses snart igen" kan vara att varken Hammarby eller Bajen nämns en enda gång i låten.

– Jag hade det som regel när jag skrev min förra hyllningslåt, ”Platsen i mitt hjärta”. Vi hade samma princip nu, säger Magnus.

– Det behövdes inte. Den ångest och det hopp vi beskriver i låten är allmänmänskligt och går utanför klubbgränserna, säger David.

Visa merVisa mindre