Plugghjälp. Carla Salén, 11, får hjälp med läxor av yeppen Sigrid Mårtensson, 18. Foto: Oscar Jettman

Så fixar våra unga kneget själva – "Täby har förutsättningarna"

Kommunen utlyser bara 50 sommarjobb i år. Men unga i Täby hittar andra sätt att fixa jobb på. En app som förmedlar grannskapsjobb är allra störst just här.

  • Publicerad 11:31, 4 apr 2017

Att få ett sommarjobb är inte det allra lättaste. I Täby har kommunpolitikerna alltid tryckt på att det är viktigt att ungdomarna lär sig att söka jobb på egen hand och här tillsätts i normala fall cirka 50 platser, medan det i Vallentuna förra sommaren tillsattes 467 platser.

– Det är svårt och jättemycket konkurrens, alla vill ha jobb. Många kräver att man ska vara 18 år, och vi är bara 16, säger Alma Reinholdsen.

Inte stressade

Hon och kompisen Märta Wallén, 16, kom till företagarmässan som anordnades för några veckor sedan för att jaga sommarjobb.

– Vi har gått runt och pratat med en del men många säger att vi ska komma tillbaka om några år, säger Märta som dock påpekar att hon inte känner sig överdrivet stressad.

– Det skulle vara lättare att få ett jobb nästa år om vi jobbar i år, men vi är ju bara 16. När man är 18 måste man få erfarenhet, det är dags att komma ut på arbetsmarknaden då.

Poppis app

Samtidigt finns det nya initiativ som ger möjlighet för unga att fixa kneg. Ett av dem är grannskapsjobbstjänsten Yepstr som ökar med tio procent varje vecka. Och det är just Täby som är det stora flaggskeppet för verksamheten. Att appen lanserades här beror på att två driftiga Täbyungdomar lyssnade på en föreläsning och nappade på idén.

Ludvig Paues och Henning Welin var på en föreläsning på Danderyds gymnasium och lyssnade till marknadsansvarige Jimmy som berättade om idén med appen. De såg möjligheterna och gick fram och frågade efteråt om inte appen även kunde släppas för Täby.

– I mina ögon var detta något som jag själv önskade. Jag kunde hålla med om idén med att kunna öppna dörrarna för oss ungdomar genom en väldigt enkel process. Jag var intresserad av hur ett start-up företag fungerar och hur processen går till för att göra sig som företag hörd av allmänheten, säger Henning Welin.

Han tvekar inte på varför appen blivit så populär just i Täby.

– I Täby, som är en av de rikare kommunerna i Sverige, har folk förutsättningar att kanske kunna spendera pengar lite enklare. En förlust på 100 kronor kanske inte är det värsta som kan hända.

– Täby är också en kommun där det finns många barnfamiljer vilket betyder att det både finns människor som är villiga att betala en liten summa för att slippa göra tråkigt arbete.  

Unga kopplas samman med potentiella arbetsgivare som vill ha hjälp med allt från barnpassning och trädgårdsarbete till läxläsning och eventhjälp.

”Det är sympatiskt”

Maria Granath är en av de 155 uppdragsgivare som anlitar Täbyungdomar. Hon tycker att tjänsten gett mer kvalitetstid åt familjen.

– Jag såg ett reportage om tjänsten i en affärstidning och ville testa. Det är sympatiskt med en första kontakt med närområdet. Jag sökte hjälp med läxläsning och fick flera svar omgående.

Letar. Märta Wallén och Alma Reinholdsen, båda 16 år vill hitta sommarjobb. Foto: Lotten Engbom