flagan i topp. Det blir nationaldagsfirande i Skolparken i år. Foto: Bengt Johansson

Så firas nationaldagen i Enköping

Ett dag för hela familjen. Så beskrivs årets upplaga­ av nationaldagsfirandet i Enköping.

  • Publicerad 10:01, 4 jun 2022

Det är fantastiskt roligt.

De senaste två åren har det inte varit mycket till nationaldagsfirande i Enköping. Det har pandemin satt stopp för.

Men i år bjuder kommunen återigen in till firande
i både Skolparken och på Stora torget den 6 juni.

– Det är fantastiskt roligt att vi får fira den här viktiga­ dagen tillsammans igen, säger­ Nina Halden Rönnlund, Enhetschef för Kultur, konst och bibliotek på Enköpings kommun.

Firandet inleds klockan 11.00 på Stora torget med musik. Vid 12.30 leder sedan Hemvärnets Musikkår Uppsala och fanvakten från Ledningsregementet i Enköping en traditionsenlig parad mellan torget och Skolparken.

Skolparksscenen kommer­ att få celebert besök när Idolvinnaren från förra året Birkir­ Blaer uppträder.

– Vi är glada att vi lyckades få med honom. Han kommer att sjunga tolkningar av hans egna sånger, säger Nina Halden Rönnlund.

Men islänningens framträdande är bara ett i raden under nationaldagsfirandet i skolparken. Uppträder gör bland andra också Enköpings kammarkör, Enköpings folkdansgille och artisten Cecilia Pekkari Jäderholm. Jocke Göransson sjunger och leder programmet på Skolparksscenen.

Parallellt med firandet på Stora torget på förmiddagen kommer en ceremoni för nya svenska medborgare bosatta i Enköping äga rum på Kompassen. Medborgarskapsceremonierna har arrangerats i flera år. Men de senaste två åren har de varit digitala.

Här firas det också­ den 6 juni

Wallinska gården. Enköpings­ Stads Hembygdsförening anordnar firande på Wallinska gården på Kryddgårdsgatan 8 A, Enköping. Firandet börjar klockan 15.00.

Anna Lindhs park. Villberga hembygdsförening arrangerar nationaldagsfirande i Grillby. Dagen startar klockan 11.00 med marknad och klockan 14.00 startar nationaldagsfirande­.

Med siktet på att styra

Nyheter Jesper Englundh står överst på Socialdemokraternas valsedlar i Enköping. – Jag tycker att vi har ett bra debattklimat i Enköpingspolitiken, säger han.lördag 13/8 8:09

Gator kartläggs – av Enköpingsborna

Nyheter Samla frukt i App. Enköpings vägnät ska inventeras med hjälp av mobilspel 110 kilometer gång- och cykel­vägar i Enköping har kartlagts – av Enköpingsborna – med hjälp av ett mobil­spel. Nu står kommunens gator på tur.fredag 12/8 13:56