Foto: Mostphotos

Så firar Stockholm Norges nationaldag

Parad, högtidstal och musik på Skansen, eller varför inte hyra en russebuss precis som i Skam? Så här kan du fira 17 maj i Stockholm.

  • Publicerad 08:04, 17 maj 2018

Vill du fira 17 maj i Sverige är Stockholm helt rätt plats att göra det på. Stadens firande råkar nämligen vara det största utanför Norges gränser.

Ane Brun uppträder på Sollidescenen

Torsdagens firande inleds klockan 15 på Raoul Wallenbergs torg med flera musikkårer. Ungefär 5000 personer ska därefter tåga till Skansen och Sollidenscenen.

Där bjuds det bland annat på högttidstal från investeraren och hotellmagnaten Petter Stordalen samt journalisten och programledaren Per Sinding Larsen.

Talen varvas med allsång, innan den populära Sverigebaserade norska artisten Ane Brun framträder på scen.

Fira som i Skam – med russebuss

För den som är trött i benen finns ett annat alternativ – russebussarna.

Russebussar är den norska motsvarigheten till studentflak. De blev allmänt kända när den populära tv-serien Skam blev stort.

Men redan innan Skam fanns det en man som ville ta traditionen från Norge österut.

Johnny Svensson började hyra ut russebussar i Norge redan 2008.

– Sen tog jag konceptet till Stockholm, men det var ingen som fattade vad russebussar var, så här fick det bli partybussar istället, säger han.

Johnny Svensson med en av sina russebussar. Foto: Privat

Populariserades i Skam

Men när russebussen väl gjorde svensk entré i Skam kom det plötsligt svenskar till busshyrningen som pratade och sjöng på norska, och ordet russebussar var på allas läppar.

– Då kunde jag kalla dem russebussar igen, folk var helt galna i dem. Inte bara ungdomar som i serien, utan 35-40-åringar också. Folk ville klä ut sig till karaktärer i serien och festa i russebussar, säger Johnny Svensson.

Han upplever inte något extra tryck på russebussarna kring den norska nationaldagen, men förra året gjorde de en grej och körde runt med bussar just den 17 maj.

– Norrmän blir väldigt hedrade när de ser sånt, säger han.

Konceptet har inte heller slagit igenom och konkurrerat ut studentflaken som i Norge, men russebussarna går ändå varma i andra sammanhang.

– Jag kör 200-300 personer varje helg, det är företag som åker ner till stan och blir avsläppta på nattklubbar, det är svensexor, möhippor, och födelsedagar. Vissa vill inte ens åka runt i den, bara festa i den när den står still, för att kunna säga att de festat i en russebuss.

Fakta

Här kan du fila på norskan

Att nationaldagen firas just den 17 maj beror på att det var detta datum kung Kristian VIII skrev under den norska grundlagen 1814. Norge blev självständigt en kort period innan en ny union inleddes med Sverige. Den höll fram till 1905 då Norge blev självständigt för sista gången.

Hej – Hei

Serr: Seriöst

Hooke: Hångla

Hur är det? – Hvordan går det?

Vad heter du? – Hva heter du?

Vors: Förfest

Nach: Efterfest

Trevligt att träffa dig. – Hyggelig å treffe deg.

Jag behöver din hjälp. – Jeg trenger din hjelp.

Var är toaletten? – Hvor er toalettet?

Drittsekk: Skitstövel, svin

Dust: Idiot, idiotisk

Slem: Elak

Vad är klockan? – Hvar er klokka?

Ass: Alltså

Hur mycket kostar det? – Hvor myr vil det koste?

Kødder du?: Skämtar du?

Homse: Homosexuell, gay

Källa: Källa ordlista: worknorway.se
Visa merVisa mindre