Kvar i stan under midsommar? Ingen fara - det finns möjligheter till traditionellt firande och det finns helgöppna klubbar på Stureplan och övriga innerstan. Foto: Sara Flodin

Så firar du midsommar i innerstan

Fast innanför tullarna i midsommar? Inget problem! Mitt i ger dig guiden till hur du firar högtiden – mitt i stan.

  • Publicerad 10:08, 21 jun 2016

Du behöver inte vara nära faluröda stugor eller vid skärgårdens glimmande vatten för att fira sommarens högtid nummer ett. Midsommar handlar om att celebrera att ljuset, värmen och sommaren har kommit – vilket går minst lika bra att göra i innerstan.

Att binda kransar, äta jordgubbar, dansa runt stången och dricka nubbe går utmärkt att göra här i betongen. Och man behöver inte vara på landet för att kunna plocka sju sorters blommor. Diken och grönytor mellan flerbostadshus brukar ge utdelning. Håll dig bara undan rabatter eller planterade blommor.

Vill man gå på ett traditionellt firande i innerstan är det lite klent med midsommarfester. Ett av de största firandena, midsommar i Vitabergsparken, har i år ställts in. Anledningen är att folkdansföreningen Apell som skött firandet de senaste 15 åren inte längre orkar.

– Vi är för få och för gamla, har Jan Malmberg, som tillsammans med sin fru Marita Malmberg varit de drivande av midsommarfirandet, tidigare berättat för Mitt i.

För de som vill ha ett traditionellt firande i stan är det därför Skansen som gäller. Dock gäller det att ha en fet plånbok – en familj på två vuxna och två barn får betala nära 500 kronor i inträde.

– Det som är allra mest centralt är resningen av majstången och lekarna på fredagen, och det är då det är som allra mest folk, säger Christina Hamnqvist, presschef på Skansen.

Under helgen blir det sedan dans, sång, konserter och kransbindning.

Brukar det komma mycket folk?

– Ja, det brukar vara en bra blandning av mycket svenska gäster och många turister som kommer hit när stan töms. Det spöregnade i fjol och det kom ändå 12 000. Annars brukar det vara 22 000-23 000 på en midsommarafton, säger Christina Hamnqvist.

Det ställs också till med alternativt midsommarfirande på Mosebacke-terrassen – som är gratis. Arrangör är Södra teatern som för andra året ordnar midsommarfest. Firandet vänder sig till gamla och som unga, traditionalister, barnfamiljer, Södermalmshipsters och turister. Klassisk svensk midsommar varvas med dragshowartister. Efter ringdans och stångresande fortsätter kalaset med gratis nattklubbar inne i huset.

För nattsuddarna finns det också andra alternativ. Till exempel håller flera krogar på Stureplan öppet under fredagsnatten.

Frida Thornberg på Stureplansgruppen berättar att utländska besökare fyller deras klubbar bra.

– Midsommar brukar vara en välbesökt helg både på våra restauranger och klubbar som håller öppet. Många turister är i stan och känner inte alltid till att det är midsommar och vad det innebär, säger Frida Thornberg.

Fakta

Här kan du fira

Redaktionen har valt ut några innerstadsaktiviteter den 24 juni.

Dagtid:

Midsommar på Mosebacke, stången reses klockan 14, innan dess kransbindning. Fri entré.

Parkteatern spelar ”Trollflöjten 2.0”, Galärparken, Djurgården kl. 13. Fri entré.

Skansen, traditionellt midsommarfirande, inträde 180 kronor vuxna, 160 för pensionärer och 60 för barn.

Svängrum på Grönan. Nöjesfältet har öppet mellan 11 och 23 på midsommarafton, det brukar vara färre gäster än andra dagar enligt Gröna Lund. Inträde 110 kronor för personer 7–64 år.

Kvällstid:

Hot Cherie spelar på rockklubben Harry B James, Regeringsgatan.

Runt Stureplan har följande krogar öppet: Humlan, Stureplan1 ,Berns Asiatiska, Berns Bistro & Bar, Sturecompagniet och Hell’s Kitchen.

Skansen. På kvällen gammeldans och dansband.

Mosebacke, fri entré till klubbarna.

Visa merVisa mindre