För miljöns skull är det viktigt att kommunerna plastbantar, anser Aktuell Hållbarhet. Foto: Mostphotos

Så får Vaxholm och Österåker mer miljöpoäng

Österåker och Vaxholm har långt kvar till toppen. Båda kommunerna har dock blivit bättre på miljöarbetet, visar årets kommungranskning av Aktuell Hållbarhet.

  • Publicerad 14:20, 27 jun 2018

Högst upp i toppen på miljöbarometern tronar även i år Helsingborg som ”Sveriges bästa miljökommun”. Huvudstaden kommer på tredje plats – efter Gävle. Vaxholms stad hamnar i år på plats 51 av 290 kommuner. Fem pinnhål upp på miljöbarometern jämfört med förra årets rankning.

”Gratulerar Österåker”

Österåkers kommun återfinns dock först på plats 72 av 290 kommuner. Det är ändå en klar förbättring jämfört med 106 förra året.

– Vi gratulerar Österåker till en hedrande plats 72 i årets rankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet, i ett pressmeddelande.

”Vi är en blåslampa där det behövs förbättringar”

Miljöbarometern baseras dels på en enkät till kommunerna och dels på data från flera offentliga källor, uppger Aktuell Hållbarhet. Jämfört med länsgrannarna är Vaxholm lite bättre än medel. Och Österåker en bit under snittpoängen. Stockholm stad toppar länslistan. Och i botten harvar Salem.

Allt går inte framåt

Miljöarbetet i kommunerna är viktigt eftersom politikers och tjänstemäns beslut påverkar vardagen i hög grad. Om kommunen kör miljöbilar spelar in. Hur naturen skyddas. Och om tjänstemännen plastbantar.

Hälften av alla svarande kommunen har, enligt Aktuell Hållbarhet, ett politiskt antaget klimatmål för att minska utsläppen av växthusgaser.

Plastbantning viktig

Tre av fyra kommuner arbetar för att informera invånarna om ”cirkulär ekonomi”, det vill säga att återanvända och återvinna. Men knappt en av fyra arbetar systematiskt för att plastbanta i kommunal verksamhet, visar undersökningen.

– Plast är en högaktuell miljöfråga som utmanar i det kommunala arbetet, i allt från upphandling till avfall och förbränning. Därför är politisk förankring i kommunerna av stor vikt för att åstadkomma detta, säger Mikael Salo i pressmeddelandet.

Fakta

Mer om miljöbarometern

Miljöbarometern baseras dels på en enkät till kommunerna och dels på data från flera offentliga källor, uppger Aktuell Hållbarhet, som står bakom kommunrakningen. Data tas in från Svenskt Vattens hållbarhetsindex, Miljöfordon Syds rankning av kommunernas fordonsflottor, Boverkets och länsstyrelsernas miljömålsenkät och Naturskyddsföreningens enkät om skyddad natur. Kommunerna får poäng utifrån svar och resultat och placeras sedan in på listan ”Sveriges bästa miljökommun”.

Sveriges bästa miljökommun Helsingborgs Stad fick 39,35 poäng i undersökningen, av sammanlagt 44,5 möjliga. Tvåan, Gävle kommun, fick 37,48 poäng. På tredje plats kom Stockholms stad som fick som fick 36,9 poäng.

Vaxholm fick 25,3 vilket gav plats 51 på miljöbaromentern i år. Österåker fick 22,94 vilket räckte till plats 72. Här hittar du hela länstoppen.

Tio i topp ”Sveriges bästa miljökommun 2018”
Antal poäng av 44,5 möjliga anges inom parentes.

1. Helsingborgs stad (39,35)
2. Gävle kommun (37,48)
3. Stockholms stad (36,90)
4. Västerås stad (35,54)
5. Karlstads kommun (35,12)
6. Lunds kommun (35,11)
7. Uppsala kommun (34,89)
8. Nacka kommun (34,36)
9. Jönköpings kommun (34,31)
10. Lomma kommun (34,15)

Tips! Om du vill veta mer om hur Aktuell Hållbarhet genomfört kommunrakningen kan du läsa här.

Källa: Aktuell Hållbarhet
Visa merVisa mindre