Det blir inget vanligt firande för årets nybakade studenter heller. Men det blir i alla fall utspring i Sumpan.

Helena Wollin som är rektor på NTI-gymnasiet i Rissne berättar att eleverna där springer ut den 11 juni.

– Vi följer rekommendationerna och delar upp det per klass. I stället för utspring som löper på ganska tätt så har vi en fördröjning mellan klasserna, säger hon.

Två per elev

Inne i skolan blir det ceremonier där diplom delas ut och eleverna får lite tilltugg innan de kutar ut till familj eller vänner. 30 elever per grupp kommer att springa ut samtidigt.

– Instruktionerna är att bara två familjerepresentanter får vara här. Vi tänker att smittläget är ganska stabilt, men vi vågar inte gasa på, utan håller ut, säger Helena Wollin.

Vad säger eleverna om upplägget?

– De tycker det är lite tråkigt att det inte är så många som får komma såklart. Men de är ganska vana nu och har ju gått nästan halva skoltiden under restriktioner. Så eleverna är ganska positiva och glada att det blir något överhuvudtaget.

Glada för något firande

Tre dagar tidigare, den 8 juni, kommer 87 S:t Martins-elever springa ut vid Solna Business park. Även i den kommunala gymnasieskolan springer eleverna ut klassvis med en halvtimme mellan utspringen.

–Vi kommer ha markerade platser där familjerna får ta emot och eleverna får endast ha två föräldrar eller vänner närvarande. Så det blir ett småskaligt firande, säger skolans rektor Carina Hasselrot.

Inne i skolan får elverna mat och sina betyg innan de får springa ut i vuxenlivet.

Vad säger eleverna om firandet som blir?

– De har varit oroliga att inte skulle få något utspring alls, så det är de nöjda med. Även om de såklart hade önskat att det var som vanligt och att de hade fått åka flak. Men de är vid gott mod, säger Carina Hasselrot.