Så får du en båtplats snabbt i Vasastan

Drömmer du om båtplats i stan? Det är faktiskt inte omöjligt. Ska man ha en chans gäller det att ha tur och vara beredd att göra en insats i föreningen

  • Publicerad 10:23, 3 maj 2016

– Det handlar mycket om rätt timing, att det finns en plats ledig med rätt mått när man hör av sig, säger Samuel Hermelin, hamnkapten i Skeppsholmens båtklubb.

Att ha sin båt i Saltsjön är attraktivt och den som knipit en plats släpper den inte gärna ifrån sig.

– Det är inte jättelätt att bli medlem i en så liten klubb. Jag prioriterar de medlemmar som har ett aktivt intresse för sjön och inte ser sin plats som en parkering för båten.

I Rörstrands båtklubb, som har sin hamn nedanför Karlbergs slott, pågår just nu ett generationsskifte och därför har de under ett par år haft ganska hög omsättning bland medlemmarna. Ändå är kötiden upp till fem år.

– Vi är väldigt aktiva med våra medlemmar, även utanför säsongen, säger hamnansvarige Dan Du Rietz. Det gör att våra medlemmar stannar. Vi vill få medlemmarna aktiva på olika sätt och har olika fester vår, sommar och höst till exempel.

Han uppskattar att mellan 40 och 45 personer just nu står i kö. Men precis som i andra båtklubbar handlar det också om hur stor plats man behöver för sin båt.

Lars Styffe på Stallmästaregårdens båtsällskap säger att alla är välkomna att söka.

– Men vi prioriterar folk som tillför klubben något. En ambition jag har är att försöka föryngra styrelsen och hamnkommittén. Jag är glad att vi fått in flera mellan 30 och 35 år på senare tid. Och man ska passa in både som människa och båtägare.

Även genom idrottsförvaltningen kan man hitta båtplats runtom i stan. Idrottsförvaltningen hyr ut båtplatser för fritidsbåtar sommartid. Till samtliga platser är det i dag kö.

Totalt köar runt 2 000 personer just nu i stadens båtköer.

– Det är helt klart en stor efterfrågan, säger Petra Sundström, som ansvarar för stadens båtplatsuthyrning.

Fakta

Här kan du få plats inom ett år

Rörstrands båtklubb:

Platser: 150.

Kötid: 4–5 år, beroende på hur stor båten är.

Segelsällskapet Brunnsviken

Platser: 200.

Kötid: De flesta får plats inom ett år om storleken på båten passar.

Skeppsholmens båtklubb

Platser: 50.

Kötid: Varierar. Man kan ha tur och få en plats snabbt om storleken passar.

Stallmästaregårdens båtsällskap

Platser: 123

Kötid: 1–3 år.

Visa merVisa mindre