När pandemin börjat lätta förra året trodde Överby ridskolechef Lena Wiman att hon kunde andas ut lite. Förhoppningen var en återhämtning för att komma på fötter igen.

Men ekonomin och världen hade andra planer. Inflationen har lett till ökade priser för både el, foder och diesel under året.

– Det känns som att det varit uppförsbacke de senaste tre åren och detta är på något sätt droppen, menar Lena Wiman, ridskolechef för Överby ridskola.

Sedan 90-talet har hon varit chef för ridskolan och aldrig varit med om liknande år.

– Vi har blivit riktiga problemlösare och det känns som att vi mest har försökt täppa igen hålen.

"Inget vi kan styra"

Många ridskolor i Sverige har vittnat om att de ökade priserna har påverkat deras verksamheter. På gården vid Järvafältet delar Lena den bilden.

– Många av de produkter där priserna har gått upp är vi beroende av, så vi är rätt utsatta. Hästarna på gården behöver tas hand om hela tiden året om, det är inte mycket vi kan dra ner på.

På gården finns tre stora byggnader med stall och ridhall där det behövs el. Hästarna ska ha foder och hö året om.

– De senaste månaderna har nog elräkningarna gått upp med 30 eller 40 procent. Jag pratade med vår foderleverantör i dag som sa att priset på foder kan gå upp med 50-60 procent.

Även priset för plast har ökat i pris. Det kan verka som något som inte påverkar en ridskola, men mycket av det som verksamheten köper in är inplastat.

– Man blir ju lite rädd, det här är ju inte något som vi kan styra och vi vet inte heller hur länge det kommer att pågå.

Viktig verksamhet

Under sommaren har ridverksamheten haft sommarlov men i mitten av augusti sätter de igång igen. Trots att Lena ser framemot att få välkomna tillbaka eleverna igen finns det även en del oro.

– Om kostnaderna fortsätter att vara på denna nivå kan vi komma att behöva öka avgiften för dem som rider hos oss. Till november tror jag att vi kommer att behöva göra en stor höjning.

Hur mycket handlar det om?

– Det är jättesvårt att säga nu. Jag hoppas att vi inte kommer behöva höja med 10 procent, men jag är rädd att det kan landa där.

Lena har en farhåga om att inflationen också kan påverka ekonomin för privatpersoner till den grad att ridskoleelever väljer att skära ner på antalet lektioner de tar. I värsta fall att det kan komma att bli för dyrt för vissa att rida.

– Det känns riktigt jobbigt, för samtidigt vet jag att ridning är viktigt för många. Det handlar inte bara om sporten utan även att få träffa vänner. Vi vill ju kunna fortsätta erbjuda den möjligheten, så i nuläget försöker vi mest hålla ut, säger Lena.