Beskedet om att psoriasismottagningarna tvingas stänga kom som en kalldusch för Mikael Ekman, 56, i Hägersten.

– Utan dem får jag svårare att hålla sjukdomen i schack. Mer utslag och mer smärta gör att det blir svårt att fungera normalt och sköta jobbet, säger han.

Blev räddningen

Mikael Ekman har lidit av svår psoriasis sedan tonåren. En period fick han ligga inne på sjukhus.

– Räddningen blev Psoriasisföreningens mottagningar. Jag gick dit tre gånger i veckan för ljusbehandling och smörja in mig. De har drop in med generösa öppettider, så det går att kombinera med jobb. Och man får träffa samma läkare och sjuksköterska, säger han.

Numera besöker han sin mottagning några gånger per år.

– Det är en stor trygghet att ha den kontakten.

Öppnade eget

Det är nu 50 år sedan Stockholms psoriasisförening tog saken i egna händer och startade mottagningar. De driver nu fem mottagningar i länet som har avtal med Region Stockholm.

Men till följd av pandemin har de fått sluta med drop in, och har bara bokade tider. Det innebär långt färre patientbesök, och mindre betalt av regionen.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-psoriasismottagningar-tvingas-stanga/repubs!CSd0wySey48vR6TzCrNrA/

Nu är pengarna slut och personalen har varslats om uppsägning. Föreningen har bett regionen om ett tillskott om 2-3 miljoner kronor så att de kan klara sig fram till hösten, när de förhoppningsvis kan öppna helt igen, men fått nobben.

Avgörande för jobbet

Mikael Ekman har skrivit ett brev till hälso- och sjukvårdsnämnden, där han påpekar att de styrande politikerna agerar "helt emot sina egna politiska mantran, nämligen arbetslinjen".

Han menar att den vård han, och många med honom, fått varit avgörande för att de ska kunna arbeta.

Något svar har han ännu inte fått.

Smärta i muskler

Mikael Ekman arbetar inom brandförsvaret, ett ofta fysiskt krävande jobb, och med den psoriasisartrit han har, med smärta i muskler och leder, är behandlingen avgörande.

Om psoriasismottagningarna stänger får han vända sig till vårdcentralen.

– Distriktsläkarna är duktiga, men de är inte specialister, man får aldrig träffa samma läkare och det är svårt att få tid, säger han.

Horn i sidan

Han tycker det verkar som att politikerna har ett horn i sidan till Psoriasisföreningen.

– De har ju tidigare velat sänka ersättningen. Nu är det som att de tar tillfället i akt att klippa till igen, säger han.