Vi har granskat oss själva. Är det kvinnor på hälften av våra bilder i tidningarna? Bilden är tagen vid en självförsvarskurs i Tantolunden i somras. Foto: Sacharias Källdén

Så dåliga är vi på jämställdhet i våra tidningar – eller?

Vi uppmärksammar kvinnodagen med att granska oss själva. Resultatet? Inte helt godkänt.

  • Publicerad 06:00, 8 mar 2017

Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier. Det har handlat om fördelning – hur många män intervjuar vi? Hur många kvinnor? Men också om hur vi skildrar de olika könen. Får män vara experter och kvinnor – just kvinnor? Fotograferar vi kvinnor på ett sätt och män på ett annat? Och om vi nu skildrar män och kvinnor olika – vad är då problemet med det?

Enligt Statens medieråd är det problematiskt när kvinnor är underrepresenterade i spalterna eftersom deras erfarenheter och perspektiv då riskerar att hamna i skymundan eller helt försvinna. ”Ett icke jämställt medieinnehåll bekräftar den maktstruktur där kvinnor underordnas och män överordnas” slår medierådet fast och vi kan bara hålla med. Därför bestämde vi oss för att uppmärksamma kvinnodagen med att granska oss själva. Hur såg könsfördelningen ut på de bilder vi publicerade i våra lokaltidningar 2016? Vi gick igenom samtliga tidningar förra året för tre av DirektPress titlar, Södermalmsnytt, Tidningen Farsta/Sköndal och Hässelby tidning. Vi räknade alla bilder, från enkäter till reportage, och räknade också med att landa i pinsam rannsakning.

Men blev positivt överraskade av resultatet:

☑ Vi hade fler kvinnor än män på bild i tidningarna.

☑ Och vi hade fler kvinnor än män på bild på förstasidorna i tidningarna vi granskade.

Nyhetschef Andreas Enbuske drar en lättnadens suck.

– Jag önskar att jag kunde säga att vi arbetar aktivt med det här hela tiden men tyvärr blir det inte alltid så. Men vi känner ju ofta på oss när våra tidningar blir ”gubbtunga”, och vi har engagerade läsare som också påtalar när vi är snett ute, konstaterar han.

Kvinnodagen i Stockholm – det här händer på stan den 8 mars

Han får medhåll av nyhetschef Leonard Goldberg.

– Jag minns ett nummer av en söderortstidning som var katastrof. BARA män, något vi insåg först dagen efter tryck. Och vi fick då, högst rättmätigt, bassning direkt av läsare. Sådana läsare ska man vara glad över.

Försiktig applåd

Vi ringer Seher Yilmas, ordförande på Rättviseförmedlingen, en organisation som arbetar med jämställdhetsfrågor. Hon ger oss en försiktig applåd:

– Jättepositivt, det visar ändå att det finns en vilja och att ni funderar kring det här. Då gäller det att ta det vidare och inte glömma vad kvinnorna får för roll i tidningarna. Steg ett är att kvinnor ens får vara med, steg två blir vad kvinnor gör. Hur porträtteras de och vad får de prata om?

STOR BILDSPECIAL: Så här såg Stockholm ut 2016

Och visst. Vi fick inte högsta betyg i granskningen. För även om kvinnorna dominerade våra bilder så var det männen som tog över om man bara tittade på bilder på yrkesutövande personer. Experter, ni vet. Tydligen är det män vi ringer när vi vill ha expertsvar.

Vår undersökning visar att män oftare än kvinnor får gestalta expert eller yrkesperson. På bild: Södermalmspolisen i arbete. Foto: Ylva Bergman

– 70 procent av experterna i svenska medier är män. Så er undersökning stämmer rätt bra överens med hur medierna ser ut i stort. Det finns ett mönster i att man tror att det bara är vissa personer som kan något, och så går man tillbaka till samma person om och om igen när det i själva verket finns andra att prata med, säger Seher Yilmaz.

Hon råder oss att göra en "expert-lista" med kvinnor.

– Det här är ett tankemönster som går att förändra genom att till exempel sätta sig ner och göra en lista på olika personer så att du är beredd när det blir bråttom i stunden, säger hon.

Nyhetschef Leonard Goldberg kan bara hålla med:

– Vi får börja skissa på en lista. Inget ont om Hans Lind (professor på KTH) och Alexander Ståhle (stadsbyggnadsforskare på KTH) men det kan ju faktiskt finnas andra att ringa när det handlar om stadsbyggnadsfrågor, till exempel, konstaterar han självkritiskt.

Läsares reaktioner viktiga

Du som läsare kan också vara med och påverka.

– När du sitter själv hemma och läser din lokaltidning och märker att det ofta är män som är experter på saker, synliggör det! Maila redaktionen så att de vet att de ska vara på tårna. Eller maila oss så kan vi ta fram förslag. Det finns ju massor av alternativ, säger Seher Yilmaz.

Till sist en märklig upptäckt. Vi har tydligen en tendens att fotografera kvinnor underifrån. Ett annars klassiskt sätt att fotografera mäktiga män som med auktoritet och kontroll sneglar ner på världen och undersåtarna. Enligt samma modell fotograferas kvinnor ovanifrån, ett sätt att ge betraktaren övertaget. Genusvetaren och fotografen Tomas Gunnarsson brukar kalla det att fotografera bort kvinnors makt.

– Jag vill tro att det handlar om våra återkommande diskussioner om det här. Vi har medvetna och skickliga fotografer. De går inte i den fällan, säger nyhetschef Andreas Enbuske.

Så här många kvinnor fanns på bild i våra tidningar förra året

Södermalmsnytt
Av totalt 693 personer på bild var 57% kvinnor.

Av totalt 202 experter på bild var 43% kvinnor.

Tidningen Farsta/Sköndal
Av totalt 918 personer på bild var 54% kvinnor

Av totalt 313 experter på bild var 49% kvinnor.

Hässelby tidning
Av totalt 1291 personer på bild var 50% kvinnor.

Av totalt 508 experter på bild var 43% kvinnor.

Testet är sammanställt av personer på redaktionen: Sacharias Källdén, Christoffer Röstlund, Sophie Stigfur & Karin Winter

Visa merVisa mindre

Deppiga resultat globalt

Det globala initiativet Who makes the news mäter jämställdhet i nyheter var femte år. Sedan mätningarna började för 15 år sedan har inte mycket blivit bättre. Kvinnor syns fortfarande bara till 30 procent i medierna.