Fjolårets studentfirande ställdes till stor del in i hela landet. Mest noterbart blev omställningen på studenternas utspring – från smockade folksamlingar på skolgårdar till helt tomma sådana.

Botkyrka och Salem var inga undantag, och det ser ut att bli likadant i år igen.

– Vi kommer göra vårt bästa för att eleverna ska få ha ett så bra avslut som möjligt. Men så länge bestämmelserna om max åtta personer på allmän plats gäller kommer vi inte kunna ha ett mottagande av anhöriga på skolan, säger Lars-Gustaf Jonsson, gymnasiechef i Botkyrka.

Ser över digital lösning

I stället kommer skolavslutningen att ske klassvis på skolan, utspridda över flera dagar, och skolorna tittar just på lösningar för att följa studenternas utspring digitalt.

Lars-Gustaf Jonsson utesluter dock inte att restriktionerna kan kommer att ändras, och är i så fall öppen för att tillåta mottagning av anhöriga om högre instanser ger grönt ljus. Ett sådant besked, menar han, skulle kunna komma dagen innan studenten och man skulle ändå hinna ställa om.

Hoppas på mindre skara anhöriga

I Salem är man blygsamt mer positiv. Enligt Jerry Norrbom, rektor på Rönninge gymnasium, hoppas de kunna hitta en lösning för att kunna ta emot en bil med anhöriga per elev.

Resterande anhöriga får lov att följa händelserna på internet, precis som i fjol.

– Detta konceptet var väldigt lyckat förra året så vi hoppas på att göra en favorit i repris, säger Jerry Norrbom.