Ett hav av anhöriga, skyltar med bebisfoton och mängder med fantasifullt utstyrda fordon brukar möta studenterna när de springer ut från Vallentuna gymnasium på avslutningsdagen. Men inte heller i år blir det så. I stället kommer de sju avgångsklasserna att samlas separat.

Olika utgångar

– Det blir en avslutningsceremoni för varje klass med deras mentorer och lärare. De gör något för klassen och ger dem ett värdigt avslut. De får säga adjö till varandra, till sina lärare och till skolan, säger rektor Johan Klintberg.

Med en halvtimmes mellanrum får två klasser i taget sedan lämna skolan genom varsin utgång.

Schemat finns redan uppe på gymnasiets hemsida, där närstående uppmanas att begränsa sig till två personer och att sprida ut sig på skolgården.

Nöjda förra året

– Vi hade ett liknande upplägg förra året och eleverna var nöjda. Vi också, för vi hade inga folksamlingar och ingen trängsel. Det är klart att de kommer att sakna det traditionella utspringet. Men vi har de rekommendationer och direktiv som finns att förhålla oss till.

Digital mösspåtagning

Mösspåtagningen blev digital och eleverna möttes på plattformen Teams.

– Vi pratade lite om traditioner, delade ut priser. Och så höll jag ett klassiskt, jättebra rektorstal, säger Johan Klintberg.