Så blir sommaren för krypen vi hatar

En getingsommar att vänta i Stockholm, bra start men läskigt upplopp för myggen och vad tycker egentligen fästingarna om vårvärmen? Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker reder ut förutsättningarna för tre av våra mest hatade insekter.

  • Publicerad 08:46, 20 maj 2018

Värmens snabba intåg är till glädje för många stockholmare som tycker sol och blå himmel är en självklar del av sommaren. Men en annan del av sommarhalvåret som inte lika många glädjs åt är insekterna som stör semesterns lugna mak.

Getingens ilskna stick, myggans blodsugande envishet och fästingens lömska krypande är något som de flesta nog helst skulle vilja slippa att ha i sin närhet.

Men hur har egentligen den varma våren påverkat förutsättningarna för våra tre kanske mest irriterande kryp? Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker har svaret.

– Som det ser ut nu är det getingen vinnare. Myggan har fått en bra start, men hotas på upploppet och fästingen är nog dystrast just nu.

Getingen

Det varma majvädret gör nämligen att fjolårets nykläckta drottninggetingar – som faktiskt är de enda som överlever vintern – får bra förutsättningar att bygga ett nytt bo, lägga de första äggen och samla mat.

– Ju fortare de första äggen kan kläckas desto snabbare får hon igång kolonin och får hjälp med insamlingen av mat av sina arbetsgetingar, säger Didrik Vanhoenacker.

Det kan med andra ord bli en riktig getingsommar i Stockholm år.

Myggan

Stora mängder snö i vinter ligger bakom myggans lovande vårstart. När snömassorna smälte på vårkanten har stora vattensamlingar bildats i skog och mark. Något som är en optimal plats för mygglarver.

Men ett hot tornar upp sig för vår surrande sommargäst.

– Nu när våren varit så varm finna en risk att de här vattensamlingarna torkar ut innan mygglarverna hinner bli fullvuxna myggor, säger biologen Didrik Vanhoenacker.

Fästingen

Den enda av de tre som direkt ogillar värmen är fästingen som är känslig för uttorkning. Deras sedvanliga position på grässtrån – där de väntar på att klamra sig fast vid sina byten – är vid torrt och soligt väder en mardrömsplats.

I stället kryper de ner i jorden igen i väntan på blötare väder.

– Men med det inte sagt att det kommer märkas av i sommar. Jag har till exempel redan haft en fästing i år, säger Didrik Vanhoenacker.

Andra soldyrkande kryp

Men det är inte bara de jobbiga insekterna som kommer med sommaren. Den varma starten har enligt Didrik Vanhoenacker öppnat upp möjligeten för de mer välkomna flygfäna att frodas.

– Det är till exempel perfekt fjärilsväder just nu. Men det är även full rulle på kläckningen av trollsländor.