Så blir Rörstrandsgatan som gågata i sommar

Rörstrandsgatan fylls av nytt liv i sommar när bilarna försvinner. Fler krogar har redan sökt om att få ha öppet längre på uteserveringen "Jag tycker att det är fett att gatan ska få leva mer" säger Vasastadsbon Malin Lindvall.

  • Publicerad 06:00, 9 apr 2016

Systrarna Lundberg, Restaurang Två och Burgers & beers har redan ansökt om att ha uteserveringar mitt ute på Rörstrandsgatan från och med den 6 juni. Beslutet att göra gatan bilfri och den utökade serveringstiden, till 23, utomhus välkomnas med öppna armar.

– Det är fantastiskt och bra för hela Stockholm. Jag tror att det kommer locka fler turister hit. Folk gillar att koppla av och sitta ute. Det är också bra att vi får ha uteserveringarna öppet längre. Ibland är det svårt att förklara för folk varför de måste gå in vid 22. Nu måste vi titta på detaljer och samarbeta med staden så att det blir mysigt och fint på gatan, med till exempel blommor och bänkar, säger Chico Küprücy, servitör på Restaurang Två.

Fortsatt gågata?

Kristina Muszynska som har Angelas deli har inte bestämt sig för om hon ska utöka uteserveringen än. Hon hoppas att flera ställen kan gå samman och ha en gemensam uteservering.

– Eftersom man inte vet om Rörstrandsgatan kommer att fortsätta vara en gågata nästa sommar blir det en ganska stor engångsinvestering. Ett bord kostar 1 000 kronor och en stol 800. Jag tycker att det är en jättekul idé, men hoppas att några ställen kan gå samman och ha en gemensam uteservering, säger Kristina Muszynska.

– Jätteskönt! Det här har det ju pratats om i flera år. Vi kommer definitivt att utöka serveringen, säger Emma Ribbestam som har kaféet Emmas intill.

När Vi i Vasastan frågar folket på Rörstrandsgatan är minerna glada.

– Jag tycker att det är fett att gatan ska få leva mer. Rörstrandsgatan är egentligen en härlig gata. När den blir gågata kan jag tänka mig att den blir lite mer som Götgatsbacken. Nu är det liksom lite slutet och uppfattas som ”finare”, säger Malin Lindvall.

– Rörstrandsgatan borde verkligen upptäckas av fler, säger kompisen Johanna Lyngarth som jobbar i närheten.

”Skapar problem”

Men alla är inte glada över att gatan blir bilfri. En del boende klagar på att parkeringsplatserna försvinner och att redan finns en brist.

Steve Masons flyttfirma Säkra händer har funnits på Rörstrandsgatan i 20 år.

– Vi måste styra våra leveranser till morgonen, men de kunder som kommer efter 11 får parkera någon annanstans. Och får vi ett flyttuppdrag på Rörstrandsgatan måste vi söka dispens. Det här skapar problem för oss och jag tycker det är nonchalant att ingen har frågat vad vi tycker, säger Steve Mason.

P-platser hyrs ut

Från S:t Eriksplan till Birkagatan kommer det att fortsätta vara trafik men för att få till en ”gågatukänsla” kommer parkeringsplatserna, cirka 14 stycken, att tas bort och hyras ut till kaféer och restauranger som vill utöka sina uteserveringar.