Så blir Östermalmshallen efter renoveringen

Renoveringen av Östermalmshallen går nu in i sitt slutskede. Vid en pressträff under onsdagen presenterades planerna inför öppnandet i januari.

  • Publicerad 16:07, 11 sep 2019

Renoveringen av Östermalmshallen, som byggdes 1888, inleddes i april 2016 och sedan dess har datumet för öppnandet justerats vid flera tillfällen. Att byggnaden visat sig vara i sämre skick än väntat är en av anledningarna till fördröjningen. 

Men den här gången ser tidsplanen ut att hålla. Den 23 januari ska de anrika lokalerna slutligen öppnas upp.

Då öppnar Östermalms saluhall igen

Vad är det då som möter besökarna i januari? Under onsdagen hölls en pressträff med bland andra Ulf Elmqvist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening, fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) och Mark Humphrey från Tengbom arkitekter. Den sistnämnda sa att folk kommer känna igen sig, men tillade också att en del är annorlunda mot förr.

– Nu kommer du kunna gå uppför trappan och sätta dig på en av restaurangerna och se ut över hela den fantastiska hallen. Det blir också fler toaletter och bättre tillgänglighet.

Sedan tror jag många kommer överraskas av hur färgglatt det är. Saker som gradvis har målats över är nu tillbaka igen, berättade han.

Två saker kännetecknar renoveringen: det handlar dels om en återgång till de ursprungliga ritningarna – bland annat har visdomsorden som en gång prydde väggarna tagits fram igen – och dels om att modernisera och skapa mer av en mötesplats, både dag- och kvällstid.

– Vi kommer framför allt få mer saluhall med fler sittplatser, fler handlare och större kapacitet. Det blir mer liv, rörelse och handel, sa Dennis Wedin.

Östermalms saluhall försenas ytterligare

Den tillfälliga hallen – som hyllats av både handlare och kunder – är nu till salu och väntas vara borta till sommaren. Byggnaden har varit en succé och anses med sin tillgänglighet och mindre pompösa uppsyn bidragit till att antalet besökare ökat. Framför allt har en yngre publik hittat till diskarna.

– Vi vill ta tillvara på den öppenhet och rörelse som finns där när vi nu öppnar Östermalmshallen igen, sa Dennis Wedin som vid pressträffen också konstaterade att Östermalmshallen faktiskt är exakt hundra år äldre än han själv.

– Men efter renoveringen kommer den vara fräschare, skrattade han.

Här växer nygamla Östermalmshallen fram

Kostnaden

Så här har den beräknade slutkostnaden räknats upp under renoveringsåren.

2016: 725 miljoner kronor.

2017: 760 miljoner kronor.

2018: 980 miljoner kronor.

2019: 1 miljard kronor.

Visa merVisa mindre

Smygtitt. Så här ser det ut i saluhallen just nu. Foto: Patrik Wirén