Lekyta. Rektor Lina Harrysson visar runt på nya skolgården. Foto: Sacharias Källdén

Så blir nya skolan för 1 000 elever i Vårberg

Nya byggnader, fler elever och en ny rektor. Iordningställandet av nya Lillholmskolan, med plats för nästan tusen elever, är i full gång. Nu har de första klasserna börjat flytta in.

  • Publicerad 10:32, 6 maj 2022

Även om man har gjort ett dåligt val så kan man göra ett nytt val och göra nya saker.

Skärholmens stadsdelsområde växer och kommer innan 20-talet är slut att ha en tredjedel så stor befolkning. Därmed behövs fler grundskoleplatser. För två år sedan började staden renovera och bygga ut Lillholmsskolan i Vårberg och nu är merparten av de nya byggnaderna på plats.

Skolan har fått två helt nya hus, i det ena finns matsal, bibliotek, NO-salar och klassrum för praktiska och estetiska ämnen som slöjd, bild och musik. I det andra huset finns klassrum för elever från förskoleklass till årskurs fyra. Skolan har också fått en ny skolgård.

– Vi har redan börjat flytta in de tre förskoleklasserna, Och vi har fått en fantastisk stor skolgård med lekpark, det är så roligt att se barnen där och att det är full aktivitet, det har eleverna inte varit bortskämda med, säger Lillholmsskolans nyblivna rektor Lina Harrysson.

Invigning i höst

Men bild-, musik- och NO-salarna behöver få inredning och möbler och övriga klasser får vänta med inflyttning till skolstarten i augusti när det kommer att bli en stor invigning av skolan. Sist görs idrottshallen om.

– Den gamla idrottshallen som används som matsal nu ska rivas och den nya idrottshall blir klar i december 2023, säger Lina Harrysson.

Lillholmsskolan vi Vårberg har fått en ny skolgård. Foto: Sacharias Källdén

Ett av de nya klassrummen i Lillholmsskolan. Foto: Sacharias Källdén

Nya gård. Lillholmsskolan har fått både skolbyggnader och nya lekredskap på skolgården. Foto: Sacharias Källdén

Var själv en strulig elev

Hon tillträdde sin post i april när den tidigare rektorn gick i pension.

Vad har du för vision för skolan?

– Att eleverna ska få en högkvalitativ utbildning som förbereder dem för gymnasiet, att de växer både socialt och kunskapsmässigt och att de känner glädje, trygghet och de har en plats där de kan var sig själva och bygga goda relationer.

Lina Harrysson tror att hon kommer ha nytta av att hon själv var en strulig skolelev som inte alltid hade toppbetyg.

– Jag tänker att även om det inte verkar så, så vill alla barn lyckas i skolan. Det ville ju jag med fast jag inte hade ord för det och kanske inte agerade som det. Man får inte ge upp om en endaste unge utan måste hitta nya sätt och nya lösningar, säger hon.

Vad är det som gör skillnad och får det att vända?

– Att man har goda relationer till sin lärare och känner tillit och att alla vill en väl och vill att man ska lyckas. Att man inte alltid får höra ”du är så här” och att man vet att även om man har gjort ett dåligt val så kan man göra ett nytt val och göra nya saker. Det tror jag är viktigt att vi förmedlar.

Hon lyfter också att det aldrig är försent och att man har många chanser att läsa upp sina betyg genom exempelvis komvux.

Lillholmsskolan växer

Lillholmsskolan, som tidigare hade plats för 660 elever, har renoverats och byggts ut.

Här finns nu flera nya byggnader och plats för upp till 990 elever för elever från förskoleklass till och med årskurs nio.

Lillholmsskolan ska slås ihop med Österholmsskolan och Ekholmsskolan men kommer även att ha kapacitet för nya elever som flyttar in till området när det byggs ut. På skolan ska det även starta en grundsärskola.

Förskoleklasserna har redan flyttat in, resterade klasser flyttar in höstterminen 2022.

Visa merVisa mindre