Så blir nya Rödabergsskolan

Plats för nästan 400 elever till. En ny och fullstor idrottshall. Större skolgård. Det är några av de tillskott som kommer när Rödabergsskolan byggs ut.

  • Publicerad 07:00, 12 maj 2016

Som man kan se på bilden kommer det nuvarande skolhuset från 1953 att få en grannbyggnad som löper utmed Norra stationsgatan och sedanfortsätter uppför Sankt Eriksgatan.

Och äntligen får vi Vasastadsbor en fullstor idrottshall, som inryms i den nya byggnaden.

Detta hus blir i tegel, precis som Paul Hedqvists skolhus bredvid och det gamla Vin & Sprit-lagret på andra sidan Sankt Eriksgatan ritat av Cyrillus Johansson.

Det bildar också bullerskydd mot gatan och skolgården blir större eftersom den smått okända Sankt Eriksparken omvandlas till skolgård.

– Rent praktiskt är en stor del av parken redan ianspråkstagen av skolan, säger Mattias Olsson som handlagt ärendet på stadsbyggnadskontoret. Men det är formellt en park.

Flera grannar hade synpunkter på förslaget. Det handlade bland annat om oro för att en inlastningsbyggnad på Dannemoragatan ska skugga lägenheterna mittemot och för att bygget ska innebära störningar.

Det nya huset är ritat av Tengbom Arkitekter. Om planen inte överklagas kan bygget starta vid årsskiftet 2017/2018 och stå klart 2021.

I nästa vecka ska stadsbyggnadsnämnden klubba igenom en ny detaljplan för den utbyggda skolan. Går den igenom blir det därigenom utrymme för 380 barn till och skolan får 1040 platser.

– Det är roligt att skolan kommer på plats, säger skolborgarrådet Olle Burell (S). Vi gör en storsatsning och vill att alla stockholmare ska kunna lita på att de utfinns en bra kommunal skola nära dem.

Fram till år 2040 behövs mellan 40 och 50 nya skolor i hela stan. Men även på Norrmalm måste det till fler. Som Mitt i Vasastan tidigare berättat kommer byggnaden på Sveaplan, där i dag Socialhögskolan har sina lokaler, att omvandlas till skola. Även Vasa Real byggs ut. Dessutom har staden nyligen hyrt in sig i en lokal vid Odenplan som gör att Observatorielundsskolan kan ta fler elever.

Men det räcker ändå inte. Samtidigt är det ont om obebyggd mark där man kan bygga nya skolor i vår stadsdel.

Måste inte staden hålla sig framme och nypa offentliga byggnader som kan passa som skollokaler?

– Ja. Sådana byggnader ska vi ha första tjing på. Det är verkligen något som ingår i våra ambitioner.

Enligt Olle Burell dammsuger nu stans förvaltningar sitt fastighetsbestånd för att hitta lokaler som kan göras om till skolor.

Det kan bli nödvändigt att se även på fastigheter som inte är i stadens ägo.

– Observatorielundens skola är ett exempel på att man hittat en befintlig lokal, säger Olle Burell.