Större barnbibliotek. Fredrik Severgårdh och Noel Björkeson besöker ofta Medis bibliotek. Foto: Arkiv/Karin Nilsson

Så blir nya Medborgarhuset

Nytt bad, bibliotek och kulturskola. I år ska jätterenoveringen av Medborgarhuset dra igång.

  • Publicerad 12:48, 3 feb 2016

I höst ska rivningarna inne i Medborgarhuset börja. Det är startskottet för en nära tre år lång renovering av byggnaden från 1939 som behöver rustas upp och byggas om.

Det blir en flytt för biblioteket och Kulturskolan som tar över östra delen av huset närmast Götgatan. Här får bibliotekets besökare mer plats, bland annat byggs ett nytt tidningsrum med kafé, en ny reception, en större barnavdelning och ungdomsbibliotek Punktmedis får ett eget våningsplan.

Badet totalrenoveras

Kulturskolan får också större lokaler, bland annat en ny bildsal och en teaterscen, och kommer kunna ta emot flera hundra nya elever.

Forsgrénska badet, som stänger redan i sommar på grund av sitt usla skick, ska totalrenoveras. Tre nya bassänger ska byggas och står klara sommaren 2019.

Nya entréer

En annan viktig punkt har varit att göra hela Medborgarhuset mer tillgängligt. Det ska bli lättare att hitta in i och röra sig runt i byggnaden som får ny gemensam entré från Medborgarplatsen och nya entréer från Götgatan och tunnelbaneplan.

Det av Stadsmuseet ”blåklassade” huset, som ger huset har ett mycket högt kulturhistoriskt värde, får också en större påbyggnad. Det planeras även för nya restauranglokaler i entréplan.

Renoveringen har redan blivit dyrare än man först trodde. Tidigare beräknades kostnaden till 485 miljoner. Nu ser notan ut att landa på runt 670 miljoner kronor.

Beslut i februari

Beslutet om Medborgarhuset tas av politikerna i fastighetsnämnden och idrottsnämnden den 2 februari. Sen ska planen även klubbas i kulturnämnden den 9 februari.

LÄS ÄVEN Klubbat: Medborgarhuset renvoeras – Debaser kastas ut