Så blir nya konsthallen i Fittja

Fortfarande är det tre veckor till invigningen. Men redan nu har BotkyrkaDirekt fått kika in bland flyttlådor och sågspån i det som kommer bli Botkyrkas nya konsthall.

  • Publicerad 08:40, 27 apr 2019

I det nybyggda huset på Fittjahöjden förbereder Botkyrka konsthall för fullt för invigningen 18 maj.

Foto: Claudio Britos

Botkyrka konsthall och Fittja bibliotek kommer dela på undervåningen med en gemensam entré i mitten. I entrén blir det en scen och ett kök och plats för olika verksamheter.

– Det här rummet kan bli en yta med stor variation av aktiviteter, det beror på vad de som kommer hit vill. Det har goda förutsättningar att bli ett vardagsrum, ett rum som Botkyrkaborna trivs i, säger konsthallschefen Miriam Andersson-Blecher.

Foto: Claudio Britos

På övervåningen ligger ateljén, dit förskolor och skolor kan komma och där workshops hålls på skolloven. Här leder dörrarna direkt ut till parken på Fittjahöjden och soltrappan vid sidan av huset.

– I tidigare ritningar låg ateljen i bottenplanet, men sedan tyckte vi att det vore så fint om den kunde ligga i direkt anslutning till parken. Tanken är att parken kan bidra med en yta där konsthallen kan trilla ut i, säger Miriam Andersson-Blecher.

Foto: Claudio Britos

Den koja som fanns i den gamla bibliotekslokalen byggs upp i ny tappning. I det nya biblioteket kommer det också finnas enskida studierum som man kan boka.

– Vi hoppas att många ska märka att vi har lyssnat på dem i hur vi har utformat lokalerna och att man märker att vi har fått saker som vi har bett om. Som studierummen, och kojan, säger bibliotikarie Lisa Karlsson.

Biblioteket låg tidigare en trappa upp i centrumhuset i Fittja. Biblioteket har haft stängt sedan 10 mars för att förbereda inför flytten.

Foto: Claudio Britos

Att konsthallen flyttar från södra till norra Botkyrka kommer inte förändra konsthallens inriktning, men att den ligger i Fittja kommer ändå synas i verksamheten, menar Miriam Andersson-Blecher.

– Det kommer vara hela Botkyrkas konsthall men det kommer alltid vara någonting i huset som handlar om platsen Fittja. Vi har funnits i Tumba i 30 år och nu är det dags att finnas i Fittja, säger Miriam Andersson-Blecher.

Foto: Claudio Britos