Så blir nya golfbanan

Uppemot ett hundratal nya bostäder planeras nu på mark som golfklubben äger och på intilliggande mark. Men det kan bli fler i framtiden.

  • Publicerad 09:06, 31 maj 2016

En av skandinaviens mest spännande golfbanor. Det vill Österåkers golfklubb skapa och har tagit hjälp av supergolfaren Henrik Stenson. Finansieringen sker genom att sälja mark till byggbolag.

– Vi har klart höga ambitioner, men det kommer att kräva hårt arbete och är inte gratis, säger Andreas Ljunggren, VD och klubbchef för Österåkers golfklubb.

– Målet är att skapa en av skandinaviens mest spännande golfbanor.

I dag har klubben tre banor på sina ägor vid 276:an, praktiskt taget i entrén till Åkersberga. De ska i framtiden bli två, var och en med en egen tydlig profil. Det flacka landskapet ska bli mer böljande och fler dammar ska anläggas.

– Banan Västerled ska bli ”skotsk”, med törnen och mer buskage. Mer som ett hedlandskap med vajande gult gräs. Österled ska bli en amerikansk parkbana, berättar Andreas Ljunggren och visar runt.

Hagbybanan med 9-hål som är insprängd mellan de andra två banorna försvinner däremot i framtiden. I stället vill klubben bygga en korthålsbana, en övningsbana och en träningsanläggning i anslutning till klubbhuset – för att få mer aktivitet runt klubbhuset, berättar Andreas Ljunggren.

Han poängterar att det inte handlar om att bygga mästerskapsbanor utan banor främst för medlemmarna – roliga, snabbspelade och visuellt tilltalande. De ska även vara utmanande för duktiga spelare då man spelar från en annan utslagsplats. Viktigt är också att banorna ska vara byggda för effektiv skötsel.

Uppdraget att ta fram de nya banorna har gått till världssexan i golf, Henrik Stenson, som förra året startade ett designbolag. Uppdraget är Stensons första.

Totalt beräknar klubben att ombyggnaden kan komma att kosta runt 100 miljoner kronor.

Pengarna ska man få in genom försäljning av mark. Av de nuvarande cirka 180 hektar som klubben äger ska 40-50 hektar säljas till diverse byggprojekt.

– Vi har fått in en del pengar, men vi kommer inte att starta bygget förrän vi fått in allt kapital. Vi tänker inte låna eller be aktieägarna om mer kapital.

– Vi jobbar med att utveckla flera detaljplaner och kommunen är otroligt positiv till det vi gör.

Redan förra året sålde klubben Pilstugetomten västra till kommersiella ändamål. Annan mark ska säljas för bostadsändamål (se artikel intill).

Andreas Ljunggren sticker inte under stol med att man satsar i en tid då det finns en viss överetablering av golfbanor i länet.

– Ja så är det. Golfbranschen är konkurrensutsatt som vilken bransch som helst. Jag tror det finns några banor för många och att flertalet är för lika. Vi jobbar väldigt hårt för vår positionering.

Bygget är tänkt att ske i två faser. Först ut är Österled, den ”amerikanska” parkbanan. Beräknad byggstart, om allt går som det är tänkt, är nästa höst och 2019 ska banan vara färdig för spel.

Bostäder och butiker

Flera verksamheter och en mängd bostäder planeras nu på Österåkers golfklubbs mark och intilliggande områden. På ett område som kallas Pilstugetomten västra, intill Coop och Överskottsbolaget tillåter den antagna detaljplanen nya butiker, kontor, fordonsservice, en mack och lättare industri.

På Hagby äng, planerar bygg- och fastighetsbolaget Veidekke att bygga ett 100-tal småhus. Redan nu kan man anmäla sitt intresse och beräknad inflytt är 2018.

– Vi är i startgroparna för arbetet med att utveckla Hagby Ängar och arbetar tillsammans med Österåkers kommun och Österåker Golf för att processen med att detaljplanelägga området för bostadsbebyggelse ska ta fart, berättar Lina Brantemark, affärsutvecklare på Veidekke.

Ytterligare mark som tillhör golfklubben och andra närliggande fastighetsägare, däribland kommunen, kommer också att ingå i denna detaljplan.

Enligt Andreas Ljunggren är det sannolikt att det blir ytterligare 1-2 byggherrar, förutom Veidekke, som får möjlighet att utveckla och exploatera den delen av klubbens mark.

Fakta

Så byggs golfklubben om

Fas I

Österled 18 hål.

Österled blir en amerikansk-inspirerad parkliknande bana med vita bunkrar, gröna fairways och tydligt definierade linjer.

En par-3 bana och ett träningsområde.

Preliminär byggstart hösten 2017, färdigt 2019.

Fas II

Västerled 18 hål.

Banan byggs om till en sliten skotsk kustlandsliknandesbana.

Preliminär byggstart 2020. Färdig 2022.

Källa: Österåkers golfklubb
Visa merVisa mindre