Under hösten har flera workshops om Flygplansparken hållits på Bredängs bibliotek. Nu är resultatet av medborgarbudgeten klart. Foto: Sara Ringström, Illustration: Stockholm stad

Så blir nya Flygplansparken i Bredäng

Sedan i somras har Bredängsborna fått vara med och bestämma hur den nya Flygplansparken ska se ut. Och nu är det klart. Flygplanet får vara kvar, flera nya saker tillkommer. Däribland en ny grön stuga.

  • Publicerad 17:42, 25 jan 2017

Vi har försökt ta oss till medborgarna i stället för att de ska behöva ta sig till oss.

Möten har hållits, workshops har genomförts, röster har räknats. Och imorgon presenteras resultatet av Skärholmens första medborgarbudget – hur den nya Flygplansparken i Bredäng ska bli.

Flygplanet, som har gett parken dess informella namn, blir kvar men fräschas upp. Det får också påverka hela temat för parken, "Upp i luften", något som går igen i bland annat studsmattorna, klätterställningar med rymdtema och utkikstornen som planeras.

Även fotbollsplanen blir kvar och får små läktare. En lekfontän ska byggas och för de lite äldre blir det bland annat grillplatser, hammockar och solbänkar.

– Landskapsarkitekterna har verkligen försökt få till en park som alla kan vara i. Och som kan fungera som ett komplement till de andra parkerna i stadsdelen, som till exempel Ängen som är mer sportfokuserad, säger Anna Björklund, projektledare på stadsdelsförvaltningen.

Totalt lämnade 210 personer förslag och synpunkter på parken och 154 personer röstade på de förslag som presenterades.

Succé för medborgarbudget i Bredäng

Arbetssättet med medborgarbudget ska användas mer i Skärholmens stadsdel framöver, men har också kritiserats för att det bara är personer som kommer till mötena som får påverka hur det blir.

– Det är en utmaning. Men vi har försökt ta oss till medborgarna istället för att de ska behöva ta sig till oss, genom att vara i parken, ge ut vykort till alla, vi har besökt kvarterslokaler och förskolor för att göra det så enkelt som möjligt för så många som möjligt att tycka till.

Namnbyte?

Officiellt så heter parken Gröna stugans park, men i folkmun är det Flygplansparken som gäller. Hur det blir med namnet nu när det återigen kommer finnas en grön stuga och ett flygplan på plats återstår att se.

– Vi har faktiskt haft en omröstning i början av januari och då var det Flyplansparken som vann. Det kan dock vara svårt att få till ett officiellt namnbyte, men vi kämpar vidare med det.

Imorgon, torsdag, presenteras planerna på Bredängs bibliotek klockan 15.30-17.00. Samtidigt kommer de även upp på utveckladinstad.se/127.

– Då är det sista chansen att tycka till om mindre saker och ställa frågor till oss. Förslaget kommer hänga i biblioteket några dagar med en förslagslåda, som det går att lämna synpunkter i, säger Anna Björklund.

Den nya Flygplansparken ska byggas under sommaren och väntas stå klar för invigning till hösten.

Så blir de olika delarna i parken:

Illustration: Stockholm stad

1. Flygplansdelen: Det ikoniska flygplanet behålls och målas om. Gungor med fåglar, sandlåda, lekstuga med rutschkana och en rymdraket att klättra på är några av sakerna som ska byggas.

2. Lektorg: Här blir det studsmattor, vattenfontäner, lekhus och utkikstorn, en rymdkapsel-karusell och nya gungor.

 

 

3. Gröna stugan: En ny "grön stuga" ska fungera som väderskydd och samlingsplats, med grillar, långbord och hängmattor.

4. Gräsytan görs större, för att ge plats för picknickar, bollspel och solbänkar. Fotbollsplanen blir kvar och ska få långbänkar som läktare.

 

 

5. "Lugna hörnet": Hammockar, nya träd och blommor och fågelholkar.