Anna-Stina Bokander är projektledare för Tyngdpunkt Farsta och Martin Styring jobbar med flera av de stora detaljplanerna vid Drevviken. På stadsbyggbnadskontoret finns modeller över de nya kvarteren. Foto: Mattias Kamgren

Så blir nya Farsta

Det högsta huset i centrum krymps. Och många av de omhuldade campingstugorna vid Drevviken får vara kvar. Det är några av ändringarna i det omarbetade förslaget för Tyngdpunkt Farsta.

  • Publicerad 11:53, 7 jun 2016

På stadsbyggnadskontoret på Kungsholmen sitter sex personer och arbetar med Farstas framtid. Om drygt en vecka ska den omarbetade versionen av byggprogrammet Tyngdpunkt Farsta läggas fram för politikerna. Programmet är själva grunden i planeringen av 8000 nya bostäder i stadsdelen:

1000 på parkeringarna i centrum

2000 utmed Drevviken

750-1000 vid Magelungens strand

2500-3000 i Teliaområdet

620 längs Farstavägen och Nykroppagatan.

300 mellan Farsta IP och Farstahallen

200 längs Färnebogatan och Larsbodavägen

plus ett mindre antal på andra platser.

Tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret har tagit till sig en del av den kritik som kom fram när den första versionen av byggprogrammet presenterades i fjol.

– I Farsta centrum har vi minskat höjden på det kritiserade höghuset. Det nya förslaget är också helt annorlunda vad gäller campingstugorna vid Drevviken där ungefär hälften får vara kvar, säger Anna-Stina Bokander, projektledare för Tyngdpunkt Farsta.

Men till skillnad från den gamla versionen är det ont om illustrationer som tydligt visar hur de nya kvarteren ska se ut.

– Den här gången vill vi avvakta godkännande från politikerna innan vi lägger resurser på att ta fram nya arkitektbilder, förklarar Anna-Stina Bokander.

En volymskiss över bostäderna i centrala Farsta ger ändå en hyfsad bild. I stationskvarteret vid tunnelbanan har alltså det högsta huset krympts rejält efter kritiken. I stället föreslås ett hus bredvid, på Kroppaplan.

– Där tänker vi oss någon typ av publik verksamhet, till exempel lokaler för kultur. Vi vill också låta några av husen gå in under tunnelbanan så att vi får en välkomnande entré med butiker i stället för mörka tomma ytor, säger Anna-Stina Bokander.

Skissen visar även planer på att bygga ut Farsta centrums handelsyta med 3800 kvadratmeter, ut mot nuvarande parkeringen på Storforsplan. Samtidigt förs diskussioner om att riva den utskjutande byggnad som ligger närmast Centrumkyrkan, den där Åhléns ligger idag.

– Det är en väldigt mörk och murrig passage idag, där skulle vi vilja öppna upp och få in mer ljus, säger Anna-Stina Bokander.

Flera är skeptiska när Mitt i Söderort tar med skissen till Farsta centrum och visar upp den.

– Det är alldeles för mycket. De borde sprida ut de nya bostäderna. Det finns andra kommuner som knappt bygger alls. 300 bostäder skulle räcka här i centrum, säger Per-Olof Lindell

För Magnus Hjeltman på Jobbtorg Farsta är det en nyhet att parkeringen på Storforsplan ska bli bostadskvarter.

– Jädrar vad de ska bygga! Men de måste ju lösa parkeringen på något sätt, säger han när han får se skissen.

Just parkeringen är en av de knäckfrågor som återstår att lösa. Hittills finns bara en idé om att p-platserna ska ligga under mark.

– Detaljplaneringen just för centrumkvarteren räknar vi med att komma igång med först i höst, säger Anna-Stina Bokander.

Var i det nya Farsta skulle du själv helst bo?

– Det finns fantastiska lägen ner mot sjöarna. Men annars tänker jag en takterrass i Farsta centrum med ett gott bageri längst ner i bottenvåningen, det skulle jag nog tycka bäst om.