Byggkaos. Men snart står den nya akuten klar. Foto: Hege Hellström

Så blir nya Danderyds sjukhus

Logopedkliniken flyttar in i nya lokaler, en ny öron-näsa-halsmottagning öppnar – och snart är det invigning för den helt nya akuten. Det händer mycket på Danderyds sjukhus just nu.

  • Publicerad 11:46, 29 aug 2019

Den kanske största nyheten på sjukhusområdet är ändå den nya akutbyggnaden, där man redan börjat flytta in i vissa delar.

– I september går de stora flyttlassen och när all teknik är intrimmad inviger vi någon gång i november, säger kommunikationsdirektör Anna-Karin Stark.

Men här närmast får Danderyds sjukhus en ny mottagning för öron- näs- och hals, som öppnar i början av nästa år. Mottagningen ska drivas av Nya Karolinska, som redan i dag bedriver vård på Danderyds sjukhus. I dag finns en öron-näsa-hals-mottagning på Huddinge sjukhus, men nu blir vården mer tillgänglig för patienter norrut.

– Dels vill vi säkerställa ett bra utbud av vård i norra länet. Men framför allt är det en satsning på utbildning av framtidens experter, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon berättar att Stockholm haft problem med för få utbildningsplatser för specialister inom öron-näsa och hals.

– Vi behöver en sammanhållen plats där patienterna finns och där experterna kan få lära sig yrket. Vi räknar med sex utbildade per år, säger Anna Starbrink.

Datum för invigning är inte spikat.

– Men senast under första kvartalet, säger Anna Starbrink.

Mottagningen är inte den enda som flyttar in. Redan nu står sjukhusets nya logopedklinik klar, i ett nyrenoverat 20-talshus på sjukhusområdet.

– Vi har suttit utspridda i tre olika hus och nu får vi äntligen flytta ihop så att vi sitter under samma tak, säger Helen Norström, verksamhetschef på logopedkliniken.

Kliniken är Sveriges största och har drygt 90 anställda. Även här kommer det att finnas utbildningsplatser för studenter.

– Man utbildar fler logopeder än tidigare så det är alltid besvärligt att få tillräckligt många platser. Det har inte varit lika svårt som inom öron-näsa-hals, men nu får vi ännu bättre förutsättningar för utbildning och lokalerna är anpassade, säger Helen Norström.

Själva lokalerna är inredda i samma stil som när huset stod klart. Eftersom cirka 50 procent av patienterna är barn har man också inrett med tanke på dem.

– Både när man tittar på valet av konst men också när man väljer möbler. Vi tycker att det blivit väldigt fint.

Kliniken hette tidigare talkliniken, och att byta namn var ett medvetet val.

– Det finns de som tror att logopeder bara håller på med tal, men de gör mycket annat. Bland annat handlar det om språkliga svårigheter, sväljningssvårigheter, barn med ätsvårigheter och munmotoriska svårigheter, säger Helen Norström.