Så blir nya cykelgaraget på Odenplan

340 platser i tvåvåningsställ som hyresgästerna får tillgång till via en nyckelbricka. Nu hoppas staden att garaget kan öppna efter sommarsemestern.

  • Publicerad 12:20, 31 mar 2016

Bygget av det underjordiska cykelgaraget på Odenplan börjar närma sig slutet. I april beräknar Trafikverket att det är klart. Sen ska en del tekniska detaljer fixas innan staden tar över.

Smygöppning i höst

Planen var först att garaget skulle öppna i samband med Citybanan i juli 2017. Nu undersöks möjligheterna att öppna redan i höst. En förutsättning är att nödutrymning får ske genom Citybanans arbetsområde i Station Odenplan. Men det blir en smygöppning. Först när Citybanan tas i drift kommer man att kunna ta sig direkt till biljetthallen på stationen från cykelgaraget.

– Avsikten är att knyta ihop cykling med kollektivtrafiken. Jag tror att intresset kommer att vara stort i och med att så många kliver av och på där. Vi har sett tidigare att många vill ha möjlighet att säkert ställa ifrån sig cykeln och att cykelparkeringar ökar cyklandet kraftigt, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Oklart vad det kommer att kosta

Vad det kommer att kosta för en p-plats är i dagsläget oklart. I tjänsteutlåtandet och lägesrapporten om Citybanan som tas upp på trafiknämndens nästa möte står det att "det råder osäkerhet kring betalningsviljan hos cyklister".

– Det betyder att vi inte riktigt vet hur mycket de som cyklar är villiga att lägga på en parkeringsplats eftersom vi har begränsad erfarenhet av stora garage. Någon form av avgift kommer att tas, säger Daniel Helldén (MP) som inte vill spekulera i vad den blir.

"Finns en betalningvilja"

För att hyra de cykelboxar som Stockholm Parkering har i befintliga parkeringshus kostar det 100 kronor i månaden. Boxar finns bland annat på Sankt Eriksplan.

– Och till dem är det kö. Så det finns absolut en betalningsvilja, säger Helldén (MP).

LÄS ÄVEN

Odenplans nya träd på plats men hur länge får de vara kvar?

Odenplan blir byggarbetsplats igen

Vasastadsborna om gula linjen: "Otroligt ogenomtänkt"