Så blir livet under nya Guldbron

Restauranger och kaféer ska göra det livat under nya Guldbron. Och intresset bland företag är stort.

  • Publicerad 06:51, 30 maj 2020

Guldbron, som just nu får sin gyllene finish, ska börja trafikeras den 26 oktober.

Men även under bron finns stora planer.

– Under bron blir det hamnkontor för Stockholms vatten som kommer att sköta själva slussfunktionen. Men sen blir det publika verksamheter som restauranger och kaféer som gör att det finns folk därunder så många timmar per dygn som möjligt, säger Slussenprojektets kommunikatör Eva Rosman.

Stort intresse

Belysning blir en central punkt.

– Det ska inte vara en mörk och ruggig plats, utan väldigt upplyst och med ett folkliv. Man ska kunna gå mellan Gamla stan till Södermalm och uppleva det som tryggt.

Upplyst och tryggt är ledord i planeringen av ytorna under bron.

Det finns inga färdiga hyresgäster, men runt 2023-2024 är tanken att stockholmare och inresta ska kunna slå sig ned på en servering och titta på båtar och folkliv.

Hur ser intresset ut för att etablera sig under bron?

– Det finns ett stort intresse, både under bron och Mälarterrassen vid Södermalmstorg. Där får vi hela tiden folk som vill registret intresse. Det här blir en av de mest centrala platserna i Stockholm, så det finns en god marknad, säger Eva Rosman.

Atrium Ljungberg kommer att sköta uthyrningarna av Mälarterrassen, det är ännu inte klart vem som blir uthyrare under bron.

”Spännande”

Hur det upplevs därunder blir viktigt för hela området, menar Henrik Nerlund, sekreterare på Skönhetsrådet.

– Det är spännande med sådana här under bron-lokaler. Det är jätteviktigt att miljöerna blir bra och trevliga och att folk vill vara där, inte bara passera förbi, säger han.