Dyrare. Det kommer att kosta mer att bo i allmännyttans hyresrätter. Hyrorna för 2021 är nu klara. Foto: Sacharias Källdén

Så blir hyrorna i Stockholms allmännytta i år

Nu är det klart att de som bor i de kommunala bostadsbolagens fastigheter kommer att få högre hyror i år, trots Hyresgästföreningens krav på en sänkning under pandemin.

  • Publicerad 13:23, 18 feb 2021

De lokala hyresförhandlingarna mellan Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen i Region Stockholm avslutades i slutet av förra året utan att parterna hade kunnat enas om nya hyror för 2021.

Hyresförhandlingar i Stockholm avbryts

Frågan gick istället vidare till Hyresmarknadskommittén, som består av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen, som i sin tur inte heller kunde komma överens. Ärendet landade därefter hos en oberoende skiljedomare som nu har beslutat att hyrorna höjs med 1,75 procent. Nya hyrorna gäller från första mars.

Krav på sänkta hyror

De kommunala bostadsbolagen i Stockholm ville vid förhandlingens början att hyrorna skulle höjas med 2,8 procent.

Kräver sänkta hyror under pandemin

– Jag är glad att vi nu har en överenskommelse så att våra hyresgäster vet vilken hyra de ska betala under 2021. Vårt yrkande var högre, men varje förhandling innebär också kompromissande. Nu kan vi istället ha fullt fokus på att fortsätta utveckla våra bostäder, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningens motbud var en hyressänkning på -2,8 procent. Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att han är besviken över att hyrorna höjs under en pågående pandemi.

– I ett solidariskt samhälle borde alla ta ett gemensamt ansvar för att det inte ska bli värre nu. Fastighetsägarna borde dela bördan med resten av samhället. Det här leder till mer trångboddhet, att fler måste låna pengar och avstå från annat för att skrapa ihop till hyran, säger Simon Safari.