Den 140 meter långa och 45 meter breda bron anlände till Slussen den 11 mars. Nu målas den. Foto: Pekka Pääkkö

Så blir gul(d)brons nya färg: ”Inte så guldig”

Nu får guldbron sin gyllene finish. Samtidigt planeras det för invigningsfest i en oviss framtid. – Man ska kunna få en fin upplevelse även om man inte är på plats, säger Eva Rosman, kommunikatör för Slussenprojektet.

  • Publicerad 05:07, 28 maj 2020

Guldbron blev en världskändis och tusentals följde dess färd över stormiga hav mellan Kina och Stockholm.

Den bro som anlände till Slussen i mars var dock snarare biege än gyllene. I stället för att målas i Kina beslöt man att det skulle göras på plats i dess hemmaklimat.

Och nu är målningen i gång.

– Undersidan dröjer men man målar sidorna och räckena. Så i dag när solen lyser borde man kunna se lite guldblänk, säger Eva Rosman, kommunikatör för Slussenprojektet.

”Inte så guldig som man kan tro”

Brons smeknamn indikerar ju rejält med blingbling, och färgen innehåller partiklar som gör att det glimmar när solen träffar ytan.

Men:

– Den är inte så guldig som man kan tro. Det är snarare en underton av guld, en varm guldgul färg, den ska inte ta över Gamla stan och Södermalm. Folk kallar den ju guldbron men vi säger Slussenbron, säger Eva Rosman.

Den 26 oktober klockan 05 öppnar bron för trafik. Den 25 oktober blir det invigningsceremoni.

Planerar för digital invigning

Den ovissa framtiden gör att projektgruppen planerar för flera scenarier.

– Det kan vara så att vi inte kan ha tusentals människor där, så vi försöker göra någon slags digital invigning parat med något på plats. Det är tänkt att man ska kunna delta via telefon eller dator och kanske interagera på något sätt, säger Eva Rosman.

Detta kan bli aktuellt även om Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna.

– Jag tror många avstår ändå för säkerhets skull. Sen tror jag att det finns intresse för det här i hela Sverige, de som såg bron åka förbi i Helsingborg vill säkert också se. Då ska man kunna få en fin upplevelse även om man inte är på plats, säger Eva Rosman.