Rustas upp. Fittjahöjden bakom centrum ska få ett ansiktslyft för 19 miljoner kronor.

Så blir Fittjas nya Central Park

Bänkar i guld, blommande körsbärsträd, en musikscen där den som vill kan vara DJ, utegym och massa mer lek. Snart ska den slitna parken Fittjahöjden börja förvandlingen till områdets Central Park.

  • Publicerad 12:44, 5 feb 2019

Fittjahöjden, parken bakom Fittja centrum, står inför ett rejält ansiktslyft. Det står klart när man tittar på den plan som samhällsbyggnadsförvaltningen nu presenterar.

– Det är ju redan en park idag, men den upplevs som rätt otrygg och är nedgången och sliten. Nu ska den bli finare, locka fler och bli tryggare, säger Kerstin Lagnefeldt, landskapsarkitekt på gata-park-enheten.

Parken har fyra olika delar:

►Hälsoparken. Här är det fokus på hälsa och rörelse med ett utegym, något som kvinnor i området har önskat sig.

►Konst- och lekparken. Närmast den nya konsthallen blir det lärande lek och konstverk och en gammal järnåldersgrav ska märkas ut.

►Torget. Mitt i parken blir det fest, lek och häng. Här byggs en scen och en musikanläggning som man kan koppla upp sin smartphone till för att spela musik, samt vattenlek, pingis, schack och grillplatser med tak.

►Stora Leken. Här ska körsbärsträd och guldbänkar bjuda in till häng. För yngre besökare finns en linbana, rutschkana och studsmatta.

Körsbärsträd och sittbänkar i guld ska välkomna besökare i Fittjahöjdens fyra entréer. Ny, bättre belysning sätts upp och flera nya gångvägar ska dras genom parken.

– Vi vill verkligen att folk ska gå genom parken. Det ger fler ögon som ser vad som händer och ger fler chanser till möten, säger Kerstin Lagnefeldt.

Utformningen av parken har pågått i ett år och Fittjabor i alla åldrar har fått vara med och bestämma hur den ska se ut. Områdets förskolebarn, skolelever, fritidsgårdar, föreningar, fastighetsägare och polis har varit med i planeringen. Alla önskningar har inte gått i uppfyllelse, men många, säger Kerstin Lagnefeldt. Till exempel är guldbänkarna är ett resultat av Fittjaskolans elevers önskemål.

– De var väldigt viktiga, så vi har tagit fram guldlackerade bänkar. Vi har försökt plocka in det vi kunnat inom budgeten och se till att det finns något för alla, säger Kerstin Lagnefeldt.

Upprustningen av Fittjahöjden beräknas börja under mars. Då kommer delar av parken att stängas av. Parken kommer att stå helt klar våren 2020, men gata-parkenheten hoppas att en del av parken blir klar redan under hösten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/miljonsatsning-pa-parker-och-gardar-i-botkyrka/reprah!6jhmo7czhbf3zEfAr@xJpQ/

Rustas för 20 miljoner

Upprustningen av Fittjahöjdens park kostar totalt 19 750 000 kronor. Av dem kommer 6 miljoner kronor från Boverket.

Boende, verksamheter och företag i området har fått vara med i planeringen av parken.

Ett nytt bostadshus har byggts intill parken där nya konsthallen och biblioteket ska flytta in under våren.

Visa merVisa mindre

Rustas upp. Fittjahöjden bakom centrum ska förvandlas till Fittjas Central park. Foto: Sara Ringström