”Genom att vara uppmärksam kan man förhindra att man utsätts för cash trapping” säger Jörgen Karlsson, närpolis i Kista. Foto: Sara Flodin

Så blir du lurad vid bankomaten

Se upp för cash trapping – bedragarnas senaste trick. Personer i Kistaområdet har senaste veckorna förlorat pengar i manipulerade bankomater. – Stanna kvar vid automaten om du märker att du inte får dina pengar, säger närpolischefen Jörgen Karlsson.

  • Publicerad 13:37, 24 feb 2014

Dubbla sifferplattor, superlim och kameror, bankomatbedragarnas metoder är många. Nu senast är det en list som ställer till det för bankomatkunder. Både i Husby centrum och i Kista galleria har tricket används de senaste veckorna.

Förra torsdagen fick en person inte ut sina pengar ur en automat vid Husby centrum. Personen ställde sig en bit ifrån och såg då hur en man gick fram till automaten och plockade med sig pengar utan att slå in någon kod eller stoppa in ett kort.

– Det är viktigt att inte lämna bankomaten om du inte får dina pengar. Anmäl felet. Och var uppmärksam, sannolikt finns det någon i närheten som bevakar dig, säger Jörgen Karlsson.

För att komma åt dina pengar klistrar tjuven på en list som fångar upp pengarna när de kommer ut ur automaten. Den som går till bankomaten får alltså inte ut några pengar, även om de dras från kontot. Senare går tjuven dit och samlar in pengarna.

Det genomsnittliga uttaget i bankomater i Sverige är cirka 1 000 kronor, enligt Bankomat AB.

– Det är inte en så lukrativ bransch men samtidigt är det lättförtjänta pengar för tjuvarna, som bara behöver vänta i närheten för att sedan samla in pengarna, säger Jörgen Karlsson.

Det nygamla tricket dök upp i Stockholm vid årsskiftet och används främst i Stockholm city, enligt polisen.

– Just nu är cash trapping det vanligaste sättet att manipulera automater, men ändå få fall jämfört med den totala mängden transaktioner som görs, säger Camilla Kinnarinen vid Bankomat AB.

De är sedan förra året ansvariga för säkerheten för Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske banks bankomater, totalt 2 000 stycken i landet. Under hösten förra året rapporterade de 30 fall av cash trapping i landet.

– Vi samarbetar med polisen för att förhindra att automaterna manipuleras, de flesta bankomater är numera försedda med övervakningskameror, Camilla Kinnarinen.

Enligt polisen är det ofta ligor som siktar in sig på ett område där de manipulerar bankomater under en tid och drar sedan vidare till en ny plats.

– Om våra tekniker kan bekräfta att en automat har manipulerats, så får kunden i regel tillbaka sina pengar, säger Camilla Kinnarinen.

Just nu är cash trapping det vanligaste sättet att manipulera automater.Camilla Kinnarinen

Fakta

Leta efter klister och lösa delar

Ta en titt bakom axeln innan du tar ut pengar och granska omgivningen.

Om du inte får ut dina pengar, gå inte därifrån utan stanna vid bankomaten och tillkalla hjälp.

Känn så att inga delar sitter lösa och leta efter klisterspår.

Håll för när du slår din kod.

Var rädd om ditt kort och lämna aldrig ut det till någon.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre