Mitt i:s reporter har tidigare arbetat som installationselektriker. Foto: Läsarbild Stefan Källstigen+ Mostphotos

Så blir du inte lurad av hantverkare

Polisen varnar för falska hantverkare som lurar framför allt äldre personer. Mitt i:s Andreas Ekström har en bakgrund som hantverkare. Här ger han sina bästa tips om hur du inte blir lurad.

  • Publicerad 09:43, 27 apr 2018

KRÖNIKA. Det rapporteras om falska hantverkare i tidningar och TV4:s program Fuskyggarna lockar tusentals tittare. Som gammal elektriker skäms jag när jag ser klåparna som lurar folk och förstör hela hem.  Jag förstår att det inte alltid är så lätt att få tag i en bra hantverkare. Har man ingen egen kunskap, då är det lätt att bli lurad. Men för er som går i renoveringstankar – här kommer mina bästa tips för att inte bli lurad.

Mitt första tips: Är det för bra och för billigt för att vara sant, är det troligtvis det. Då säger man tack och hej till den snickaren eller målaren och ringer en annan. Jag förstår att det kan vara lockande att ta en den billigaste hantverkaren. Men oftast får man vad man betalar för.

Mitt andra tips: Kolla alltid så hantverkaren har alla behörigheter som behövs. Har han eller hon BBV (Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum), har rörmokaren behörigheten Säkert vatten och så vidare. Har de inte det, tack och hej.

Mitt tredje tips: Betala aldrig i förväg. Vill hantverkaren ha betalt i förväg, till exempel för material, då bör man bli misstänksam. Har inte firman täckning för att ligga ute med materialet, då finns det nog anledning till det. Då är det bara säga tack och hej och leta upp en annan hantverkare.

Mitt fjärde tips: Du söker upp hantverkaren, hantverkaren söker inte upp dig. Knackar de på dörren och erbjuder att lägga ny asfalt på garageinfarten till exempel. Säg nej och tack och hej.

Jag förstår att det kan kännas hopplöst ibland. Att det känns lättare att hitta en nål i höstack än en bra hantverkare. Men misströsta inte, de finns där ute. De flesta är faktiskt bra. Ett till tips, kolla på mellanstora till stora företag, har de ett par anställda brukar de oftast vara schysta om än lite dyrare.

Genom att välja den dyrare hantverkaren från början sparar du in både tid och pengar. Det blir inget krångel, saker som måste göras om. Inget emotionellt lidande som leder till en renoveringsskillsmässa. Helt klart bättre med en dyr men bra hantverkare helt enkelt.