Så blir du en vinnare i Stockholms skärgård

En dag i skärgården fylld av sol, bad och saltstänkta klippor kan vara alldeles underbar. Eller hemsk om du inte ens kommer med båten. Men lugn, Mitt i och två av skärgårdens proffs guidar dig som är ovan ut i Stockholms skärgård.

  • Publicerad 15:00, 20 jul 2018

1. Skaffa handboken

I Skärgårdsstiftelsens nya fälthandbok finns 160 sidor med tips du kanske aldrig trodde dig behöva – förrän nu. Foto: Ida Leveby Andersson

Skärgårdsstiftelsens fälthandbok är en bibel för skärgårdsfrälsta. Hur tar du ut en metkrok ur fingret, hanterar en kylig mobil eller gräver en bajsgrop?

I boken uttalar sig experterna i Stockholms skärgård. Två av dem är Maria Johansson och Anders Jansson på Grinda i Värmdö – som här delar med sig av tips och råd till Mitt i:s läsare.

2. Träna på att lägga till

Övningsbrygga vid Grinda i Stockholms skärgård. Foto: Stefan Källstigen

Grälscenerna mellan paren i SOS – en sällskapsresa har blivit klassisk filmhistoria. Mannen skriker ”släng i draggen”. Frun ropar att repet har tagit slut. Lösningen är en skarvning med tvättlinan som får alla att skratta.

Den som vill se liknande spektakel behöver dock inte sätta på tv:n. I skärgården sker det på riktigt.

– Vi kallar det hamn-tv, för det händer alltid någonting. Det kan vara både komiskt och tragikomiskt. Men det folk inte vet är att det egentligen är svårare att lägga till än att köra båten. Så det är bra om båda kan, säger Anders Jansson.

Knepet, för den som vill ta sig ut med egen båt, att undvika både pinsamheter och skilsmässa stavas övningsbryggor. Dit kan du åka och träna tills du kan lägga till som ett proffs.

3. Fäll upp semaforen

Så här ska det se ut – om du vill med båten. Foto: Stefan Källstigen

Badkläderna är med, solskyddet är på och hatten likaså. Men du kanske inte kommer med båten om du inte håller ögonen på semaforen. Vid mindre bryggorna stannar båtarna bara där kaptenen på håll kan se att resenärer ska med. Den runda vita skylten, semaforen, är signalen.

– Dra i snöret så att skylten bildar en fullmåne, då får du åka med. Bildar den en halvmåne så kan du bli lämnad kvar vid bryggan, säger Anders Jansson.

Så här ska semaforen stå om du vill stå kvar på bryggan. Foto: Stefan Källstigen

4. Ta med dig käk

En sallad räcker långt innan butikerna öppnar – eller om du blir skeppsbruten. Foto: Stefan Källstigen

Många öar dit det går färja har restaurang eller café. Men om du är morgonpigg och åker ut redan med 8-båten så är risken stor att det inte finns frukost när du kommer fram. Öppettiderna kan variera beroende på ö och säsong så ta med lite extra att äta.

5. Bada i en vik 

Klippor i all ära, men det bästa badvattnet hittas i en grund och sandig vik. Där samspelar sol och vind och vattnet blir varmt ända ner till tårna.

Tove Stenroos och Eva Strykowska besöker Grinda för första gången. Foto: Stefan Källstigen

Om du följer strömmen av stadsbor som just har klivit av båten så hamnar du förmodligen på den största (och stökigaste) badstranden. Du kan också leta efter en grund vik med öppning mot havet och sjöbrisen. Ofta ligger de i utkanten av öarna.

Använd toan – kissa inte i vattnet! Foto: Stefan Källstigen

En liten pekpinne till dem som kissar i vattnet bara. Använd uppställda toaletter eller utedass. Kisset bidrar till övergödningen av Östersjön.

6. Aktivera dig med ponnyridning

Hästen Loke drar vant vagnen medan Maria Johansson styr. Foto: Stefan Källstigen

Fart och fläkt eller mer traditionellt och lugnt skärgårdsliv? På många öar finns såväl jetskis och kanoter att hyra för den som inte bara vill ligga på stranden och käka glass. På Grinda, i Värmdö, anordnas ponnyridning eller ö-turer med häst och vagn.

– Det brukar vara väldigt populärt och anordnas de flesta dagar. Bäst är att kolla lite innan så att hästarna inte vilar just då, säger Maria Johansson.

7. Om du blir strandad!

Okej, dåliga nyheter. Du har i sann äventyrsanda begett dig till en öde ö, båtmotorn startar inte och du är skeppsbruten. De bästa nyheterna är dock att du befinner dig i Stockholms skärgård och att du har läst den här artikeln (samt bra att ha-rutan nedanför).

Har du sett Robinson på tv så är du väl förberedd för ett dygn eller två i det fria. Har du sett de allra första säsongerna så vet också du att det går att göra tandborstar av trä. Men riktigt så långt behöver du inte gå. Munnen kan du istället hålla ren med tallkåda.

– Tallens kåda har antibakteriell effekt i munnen. Det är bara att skära lite i en tall så kommer det på en gång, säger Anders Jansson.

8. Bra att ha-grejer

Skor med rejäl sula är att föredra framför flip-flops i skärgården. Foto: Stefan Källstigen

Skippa flip-flopsen och ta på dig ett par skor med rejäl sula. I skärgården finns hala klippor och ormar som kan ligga och lura i gräset.

Vattentätt fodral till mobilen och en powerbank.

Kaffefilter kan vara en gudasänd gåva om du blir strandsatt på en ö och behöver dricksvatten. Små mängder går att filtrera och dricka från havet.

Power bank och mobil i vattentätt fodral – en bra grej att ha med sig på skrgårdsturen! Foto: Stefan Källstigen

9. Slutligen: Big no-nos

Elda inte. De flesta öar har totalt eldningsförbud på sommaren. Engångsgrillar kan gå bra så länge de släcks ordentligt efter användning.

I naturreservat, som är status för många skärgårdsöar, gäller allmänt koppeltvång för hundar.

I naturreservat gäller heller inte allemansrätten, så ska du upp med tältet är det bäst att kolla med skärgårdsstiftelsens tillsynspersoner.