Tommy Westlund, gnostisk biskop tillsammans med prästinnan Katarina Falkenberg. Foto: Johan Thornton

Så blir du en graalriddare på Södermalm

Yoga eller självhjälpsböcker. Vägarna till inre harmoni är många. Till hösten kan du utbilda dig till graalriddare på Södermalm. – Jakten på graalen är ett sökande efter självet, säger Tommy Westlund, en av dem som leder kursen.

  • Publicerad 07:00, 11 jul 2018

Att vara graalriddare är att med draget svärd gå ut och leta efter den bägare som Jesus drack sin sista slurk vin ur?  Både ja och nej, menar Tommy Westlund, gnostisk biskop som tillsammans med prästinnan Katarina Falkenberg håller i en tvåårig graalriddarutbildning som börjar till hösten på Södermalm.

Här, innanför en röd dörr runt hörnet från den indiska restaurangen Shanti ska de framtida riddarna studera den hemliga läran, ridderskapets dygder och graalens mysterier.

Vad har en graalriddare för plats i ett modernt samhälle? 

– Sökandet efter graalen är sökandet efter självet, kan man säga. Och genom att hitta det kan du själv bli hjälten i ditt eget liv och därefter kan du formulera egna eder som du svär för att kanske kunna göra världen lite bättre, säger Tommy.

Den egna graalen ska riddarna hitta dels genom studier med också genom praktiska moment som svärdsteknik och meditation. En del av kursen är också förlagd till England, till platser som Chalice Well och Stonehenge som enligt Katarina fortfarande vibrerar av graalens medeltida historia.

Jesus sista droppar vin

Graalriddare brukar förknippas med Kung Arthur vars riddare kring de runda bordet levde för att söka rätt på kruset eftersom den som hittade bägaren och sedan själv fick dricka ur den skulle få alla sina behov tillfredsställda.

– Men graalen innehåller också en skärva av det diadem som ängeln Lucifer hade på sig då han föll från himlen och vände sig mot Gud. Och på så sätt symboliserar graalen också enigheten mellan ljus och mörker,bortom separation och stridigheter, säger Katarina.

 Ge sig ut och besegra sin egen drake

Katarina Falkenberg

I Bibelns uppenbarelsebok berättas det om hur djävulen ska fördrivas från jorden genom att Gud kastar honom i en sjö av brinnande svavel. Efter det ska ett himmelskt rike återigen öppna sig.Men först måste djävulen, eller draken besegras.

– En mer personlig ingång till den myten är att ge sig ut och besegra sin egen drake, för att bli hel igen, säger Katarina.

Med draget svärd

Både Tommy och Katarina understryker att ridderskapet inte handlar om något missionerande utan snarare en personlig resa där ordet riddare dels spelar på barndomens förtjusning över modiga hjältar men också att med draget svärd möta världens och sin egen, mörka sida.

Vem tänker ni kommer söka sig till den här kursen? 

– Tidigare har vi haft folk som sysslat med den här sorten mysticism i 10, 20 år blandat med folk som nyss fått upp ögonen för det här, både män och kvinnor så det brukar bli en härlig gruppdynamik, säger hon.

Fakta

Liten ordlista

Gnosticism: Samlingsbegrepp för mystistiska och andliga idéer, främst från kristendom och judendom där man tror att världen skapade av Gud och att den gudomliga i varje människa kan frigöras genom gnosis (andlig insikt)

Självet: Självet i det här fallet handlar om CG Jungs definition: ”Självet skulle lika väl kunna kallas för ‘Gud inom oss” Det vill säga din inre kung eller drottning.

Visa merVisa mindre