Basar i Bagis. Lena Wolmner är sedan ett och ett halvt år en av de nya föreståndare som ska rädda folkets hus från ruinens brant. Det största steget: total renovering och nystart. Foto: Sacharias Källdén

Så blir Bagarmossens "nya" folkets hus

Hårdhatt på! Bagarmossens folkets hus genomgår sin första och största förändring någonsin, för att kunna rädda sin egen existens. Vi hälsade på i byggdammet.

  • Publicerad 10:59, 25 apr 2018

Den forna verkstaden är numera ett provisoriskt kontor och personalrum medan renoveringen pågår. Föreståndaren Lena Wolmner tar emot för att visa husets omvandling till ett äkta fett folkets hus i Söderort.

– Varenda en i Bagis ska kunna hitta något som är kul här. Konst, film, debatt, teater, rock och kultur, något för alla, förklarar Lena Wolmner entusiastiskt och tar på sig bygghjälmen.

Hundratals steppare störde sömn – i en vecka

Kampen att vända katastrofhusets ekonomiska fiasko till framgång är en seg historia som pågått länge. Kring jul stängde de för det viktigaste: ljudisolera så att grannarna inte störs. Totalt går allt fixande på en åtta, nio miljoner kronor. Till exempel flyttas reception i entrén för att ge plats åt ett blivande Galleri Bagis där lokala konstnärer kan få visa upp sig. Och rent generellt ska allt bli ljusare och öppnare.

– Vi har inte råd med inredningsarkitekter som gör saker åt oss men vi ska ha en konsultation i alla fall.

Konserter och bio

I Spegelsalen har man redan byggt ett så kallat rum i rummet så inget oväsen ska läcka. Man har till och med redan huserat en steppträning för att testa. Och den här gången klagade – ingen. Nu håller man på att göra en likadan isolering i den stora salen med scen. Tyvärr innebär det att det stora glastakets ljusinsläpp försvunnit för att begränsa ljudläckaget.

De ska rädda Folkets hus i Bagarmossen

I stora salen ska det kunna ordnas riktiga konserter, bio med både film och livesända konserter, och studentmottagningar. Som minst kommer salen att kunna ta in 220 personer. Ute i entrén roddas det så att mindre musikarrangemang kan styras upp med hjälp av ett tillfälligt podium

– Förr tvingades vi säga nej till allt. Nu kommer vi att kunna säga ja till allt. Det är extremt roligt. Bagarmossens folkets hus kommer att bli både folkligt som fan, och smalt som fan.

Och när är det klart då? Ja, om inget går knas så är det invigning den 7 september. Det är ett måste. För den 9 september är det riksdagsval. Och då blir här vallokal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ljust och fräscht ska det bli. Här har inget – inget – fräschats upp sedan kåken byggdes i början av 90-talet. Foto: Sacharias Källdén

Utsikt över stora salen. Foto: Sacharias Källdén

Den stora salen ska kunna ta 220 personer i publiken. Minst. Det berättar föreståndaren Lena Wolmner. Foto: Sacharias Källdén

Här var tidigare en receptionsdisk. Nu blir det Galleri Bagis. Foto: Sacharias Källdén