Positiv. Rosa Gomez går dagligen promenader genom Tenstadalen med Bruno, sju månader. Hon tycker förändringarna givit parken ett stort lyft. Foto: Stefan Källstigen

Så blev nyrenoverade Tenstadalen

Åk den branta rutschkanan, kör lite parkour, grilla eller spring på löparbanan. Nu har Tenstadalen mer att erbjuda.

  • Publicerad 13:45, 14 sep 2022

Jag tror att han kommer ha jättekul här.

Att komma till Tenstadalens nordvästra delar, nedanför Hjulsta, är lite som att komma till en nöjespark i miniformat.

Här finns nu en silverfärgad rutschkana, specialtillverkad för Tenstadalen, som går nerför slätten. Bredvid ligger en parkourpark som, i alla fall för ett otränat parkouröga, ser ut att kunna locka utövare från hela staden.

Sport. Den nya parkourbanan öppnar snart. Foto: Stefan Källstigen

Nästintill den går en löparbana upp för backen, vilken i sin tur angränsar till ett stort sjok av trägradänger med utrymme att både sitta och leka på.

Spring. Löparbana i backe, för den sportiga. Foto: Stefan Källstigen

Stor renovering

Allt är nytt, efter den upprustning som staden startade i fjol efter att tidigare ha pratat med grannar i området om vad de ville se på platsen.

Rosa Gomez sitter på de nya parkbänkarna nedanför bygget och tittar upp på några skrattande barn som leker vid rutschkanan.

Iakttar. I framtiden tror Rosa Gomez att sonen Bruno, sju månader, kommer älska att leka i parken. I dagsläget gillar han dock mest att betrakta äldre barn från vagnen. Foto: Stefan Källstigen

– Det har blivit otroligt bra. Jag bor här uppe i Hjulsta och har alltid tyckt om att komma hit för att gå promenader eller bara sitta och ta det lugnt, och nu är det ytterligare lite bättre. Jag tycker det är så fint att barnen verkligen får en ordentlig plats att leka på, som känns väldigt påkostad och rolig på riktigt, säger hon.

Nytt. Nu finns platser för lek, häng och rörelse i Tenstadalen. Foto: Stefan Källstigen

Kollar på folk

Hon har precis fått sitt första barn, Bruno sju månader, och ser fram emot att komma till parken med honom när han blir lite äldre.

– Jag tror att han kommer ha jättekul här, men för tillfället nöjer vi oss med promenader med vagnen. Bruno gillar dock att titta på när de äldre barnen leker, han blir väldigt distraherad då, skrattar hon.

Fart. Den nya rutschkanan är specialgjord för Tenstadalen. Foto: Stefan Källstigen

Det enda hon är lite skeptisk mot är de nya, stora grillarna som finns lite här och var i området.

– Det är så klart mysigt att grilla, men jag och min man gick förbi här en dag och då var det några som hade använt grillarna utan att släcka dem. Det känns lite farligt, men jag hoppas att det bara var en engångsföreteelse, säger hon.

Skugga. Den nya samlingsplatsen skyddas av ett skärmtak. Foto: Stefan Källstigen

Tenstadalen

Förutom det nya aktivitetsområdet har staden även breddat gång– och cykelbanan, som också har fått ny belysning.

En bit bort, i slutet av parken, har man upprättat en större samlingsplats med bänkar och skärmtak, som ska skydda mot både sol och regn.

Resten av parken har även fått nya buskage, blommor och gräs, samt nya grillplatser med bänkar.

Enligt genomförandebeslutet kostade upprustningen 42 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre

Mer plats. Gång– och cykelbanorna som löper genom dalen har breddats. Foto: Stefan Källstigen