Farstakostymen har fått en negativ klang men Ali, 16 år, säger att det är skillnad beroende på vem som bär den. Foto: Maja Brand

Så blev Farstakostymen stans mest laddade plagg

Farstakostym används nedlåtande för att beskriva människor från orten. Samtidigt används stilen av modedesigners som vill höja sin coolhetsfaktor. Så blev ett par brallor med ränder laddade med fördomar, stolthet – och politik.

  • Publicerad 16:30, 26 jan 2017

Mizgin, Hannan, Nikita, Julia och Angelina har aldrig hört orden Farstaglitter eller Farstakostym förut, men säger att de bygger på fördomar. Foto: Mikael Andersson

Ingångna Adidasmjukisar och studsiga Airmax på fötterna. Stilen syns på musikscener världen över och är kanske något du själv drar på dig för en relaxad söndagspromenad.

Vad du kanske inte vet är att du i så fall ikläder dig en Farstakostym. Åtminstone är det så utstyrseln kallas av vissa, mindre välmenande, tungor. Ordet beskriver nämligen inte bara klädseln, utan antyder också att mjukisbyxbäraren är en bråkstake, någon som är up to no good – och förmodligen säljer knark.

– Den här typen av generaliserande nedlåtande begrepp kopplade till platser är ganska vanliga. Det kan jämföras med Rinkebysvenskan till exempel, där Rinkeby får stå som symbol för samtliga förorter. På samma sätt är Farstakostymen inte knuten till just Farsta, det är nog en slump att just Farsta lyfts fram. Det här begreppet kan lika gärna användas om någon i Bergsjön utanför Göteborg.

Det säger Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska. Enligt honom är den här typen av begrepp ett sätt för en viss grupp människor att definiera en annan grupp människor, för att markera sitt avståndstagande från dem.

– Man ska komma ihåg att det här ordet med största sannolikhet främst används av de som aldrig satt sin fot i Farsta, säger Lars-Gunnar Andersson.

"Tanken bakom är problemet"

Och det verkar han ha rätt i. Ingen av de Farstabor som rör sig runt centrum, ung som gammal, har nämligen hört ordet förut. Men Ali, 16 år, reagerar när han får höra vad det betyder.

– Ah, Adidas, ja visst. Men det där ordet handlar ju inte om kläderna egentligen, utan om vilka som bär dem. Alla kan ha på sig de här kläderna, utan att få en stämpel att de är kriminella eller har ett barbariskt beteende. Men det har byggts upp en stereotyp kring just rasifierade killar från förorten, som gör att folk läser in något mer när just vi har på oss det.

Själv bär han oftast jeans och t-shirt till vardags, ibland någon skjorta. Men det händer att han drar på sig mjukisar och sneakers till skolan också.

– Så klart, vem tycker inte att mjuka kläder är bekväma? Men jag märker skillnad direkt när jag har på mig såna kläder, vissa personer stirrar och reser sig för att byta plats på tunnelbanan, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte ordet Farstakostym är problemet. Men tanken bakom. Där är problemet.

"Det dummaste jag hört"

Häromveckan kom också ett annat mindre smickrande begrepp om stadsdelen att aktualiseras, då kända bloggaren Kissie i en podcast anklagades för att vara "Farstaglitter" – eftersom hon tagit med sig en Michael Kors-väska till intervjun. Kissie replikerade efteråt på sin blogg, genom att lägga ut väskan till försäljning med orden: "Tydligen gör den här mig till ett Farstaglitter och så vill vi ju verkligen inte ha det! Jag har inte riktigt koll på hur ett Farstaglitter klär sig men uppenbarligen är Michael Kors-väskan en del av det".

Vad Farstaglitter faktiskt betyder är lite olika beroende på vem man frågar. Men generellt tycks det röra sig om ett nedsättande begrepp om tjejer från förorten, som “försöker göra sig fina” i billiga smycken och kläder.

Farstaborna Mizgin och Hannan, 15 och 16 år gamla, reagerar starkt när de får frågan om vad de tänker om begreppen Farstaglitter och Farstakostym.

– Alltså va? Vad betyder det sa du? Herregud, det är det dummaste jag hört. Det låter som idiotiska fördomar, folk dömer fast de inte vet något om en. Men varsågod, folk får väl tänka så om dom vill. Våra egna, vi som bor här, skulle aldrig använda såna ord, säger Mizgin.

Det var en Michael Kors-väska som fick Kissie att kallas för Farstaglitter - ett nedsättande begrepp som används om tjejer från förorten uppklädda med "billiga smycken och kläder", enligt Slangopedia. Foto: Flickr/Lara Vasquez

"Hetare än någonsin" enligt Nina Campioni, moderedaktör för Elle. Foto: Maja Brand

Hannan håller med.

– Fördomar kommer alltid finnas. Visst, jag kan märka att folk tittar snett när man har Adidas. Men varför ska man anpassa sig efter vad andra tycker?

Farstaglitter mer problematiskt

Nina Campioni, moderedaktör för Elle, säger att även om begreppet Farstakostym har likheter med Farstaglitter så är det senare mer problematiskt.

– Ja, därför att det är svårare att hitta något stolt i det. Alla klär ju upp sig för att vara fina, det här är helt enkelt ett elakt skällsord. Men vad som förvånar mig är att det används 2017, det är väl ingen som ser ner på någon som har kläder från HM eller andra stora kedjor i dag? Det handlar helt uppenbart om något annat, man spelar på en bild av Farsta som något man vill ta avstånd ifrån – trots att varenda människa handlar i samma butiker, säger Nina Campioni och fortsätter:

– Om vi tar Michael Kors-väskan som exempel så kostar den flera tusen och är långt ifrån billig, men så fort “fel” grupp använder sig av den tappar den i värde. Man kan jämföra det med punkarna, när gemene man börjar använda trasiga jeans och nitar så blir det inte lika intressant för punkarna att göra det. Det tappar i värde och blir inte lika spännande.

Hetare än någonsin

Exakt hur och när begreppen Farstakostym och Farstaglitter uppstod är svårt att gå till botten med, men en djupdykning ut i googles yttersta vrår tyder på att de åtminstone funnits med sedan 90-talet. Nina Campioni tror att dåtidens rådande kickers-trend har stor betydelse för dess uppkomst.

– Alla hade ju Adidasbrallor och Filadojor på den tiden, även i Småland där jag växte upp. Den trenden är ju i sin förlängning förknippad med kickers, alltså folk som gick ut för att slåss helt enkelt. Det kan vara en förklaring till att begreppet fått en traditionellt negativ klang, säger hon och fortsätter:

– Men det ironiska är ju att Farstakostymen har bubblat upp som trend och är hetare än någonsin. Vi ser den på musikscener, DJ’s och till och med catwalks. När högt ansedda modedesigners vill vara “nere med gatan” och höja sin coolhetsfaktor hämtar de ofta inspiration från just den här klassiskt “lite farliga” ungdomsstilen. Den signalerar fuck you till etablissemanget.

"Bästa är att äga tillbaks det"

Nina Campioni framhåller också att Farsta historiskt sett är att betrakta som en modemedveten ort, med sin NK-filial och anläggningen av Stockholms mest moderna köpcenter på 60-talet. Den sociala oroligheten som någonstans antyds i begreppen har inte inträffat förrän långt senare.

–  Så det är ganska oförtjänt att Farsta fått ta den rollen. Men när det nu fallit sig så tänker jag att det bästa vore om de som klär sig så står upp för det, det krävs förebilder som visar att det inte är något att skämmas över utan äger tillbaks det istället. Om Kissie istället hade skrivit "jag är stolt över mitt Farstaglitter" hade det kunnat få en helt annan effekt.

Professor Lars-Gunnar Andersson tycker att begreppen är problematiska men säger också att de med största sannolikhet kommer försvinna på sikt.

– Den här typen av ord speglar samtida värderingar, men efter en tid blir det andra fördomar som styr språket. Förmodligen är orden helt borta om tjugo år.

Men för Ali, 16 år, gör det ingen skillnad om vissa fortsätter att kallar hans klädsel för Farstakostym eller inte.

– Jag älskar mjukisar, jag kommer inte sluta med det för att folk stirrar. Om jag skulle anpassa mig skulle jag bara bidra till problemet. Jag bär min Farstakostym med stolthet. Jag bär den och visar att stereotypen inte är sann.

Fotnot: Tidningen Farsta/Sköndal har sökt Kissie för en kommentar.

Begreppen

Enligt Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska, är begreppen så kallade eponymer – ord som uppstått från egennamn men som sedan kommit att symbolisera något eget och självständigt, frikopplat från ursprungsnamnet.

Farstaglitter - Används nedlåtande om tjejer/kvinnor, företrädelsevis från förorten, som klär sig i "billiga" kläder och smycken.

Farstakostym - Mjukisbyxor, ofta Adidas, och sneakers. Används nedsättande för att beskriva killar från förorten, med en underliggande ton om att det rör sig om kriminella eller knarkförsäljare.

Visa merVisa mindre

Fler ortskopplade öknamn

Partille-Johnny - Synonym för "fjortisstilen". Beskrivs enligt Slangopedia som spretigt hår och hårsnoddar på smalbenen.

Croydon facelift - Används i England om en frisyr där tofsen dragits åt så hårt att det ger ansiktet en uppstramad finish. Kommer från orten Croydon.

Mjölby-haka - Används för att beskriva människor som hela tiden "gapar dumt".

Visa merVisa mindre