Utsiktsplats. Terrasser sträcker sig runt det nya huset vid Vintertullstorget. Även taket har en terrass som erbjuder en vy över halva Södermalm. Foto: Pekka Pääkkö

Så blev ett slitet kontorshus ett modernt bostadshus

Splitter ny men ändå gammal. Vid Vintertullstorget blev ett gammalt kontorshus ett nybygge. Mitt i träffade arkitekterna bakom projektet.

  • Publicerad 15:43, 27 nov 2020

Regnet har precis börjat falla när arkitekterna Louise Jalilian och Koen Kragting tar sig in i entrén till det nya bostadshuset vid Vintertullen.

– Det känns lite konstigt att det är klart, jag har hållit på med det här projektet i ungefär sex år, säger Koen Kragting.

Under åren har huset huserat både kontor, bilförsäljare och skola. På senare tid har det stått tomt. Det ändras nu, när folk börjat flytta in i de 77 lägenheter som byggts.

– Det är ett speciellt bygge, eftersom det är ett befintligt hus som gjorts om. Det känns kul att kunna bygga nytt, utan att behöva ta mer mark eller grönska i anspråk, säger Koen Kragting.

Det har gjort att nästan alla lägenheter ser olika ut. Storleksmässigt sträcker de sig från ungefär 30 upp till 170 kvadratmeter.

Färdigt. Arkitekterna Koen Kragting och Louise Jalilian från Urban Couture Arkitekter visar upp sitt senaste bygge. Foto: Pekka Pääkkö

Utsikt. Stora terrasser omger flera av lägenheterna. Foto: Johan Fowelin

Återvunnet

Material från det gamla huset har återanvänts. Det gamla trapphuset är kvar, likt den italienska marmorn som täcker golvet i entrén.

– Det är roligt att kunna bevara material av värde. Jag tror det är en sorts hållbarhet allt fler tänker på när de bygger, säger Louise Jalilian.

Nygammalt. "Baksidan är informell, den skriker inte. Ambitionen var att det skulle kännas som att huset stått här hur länge som helst", säger arkitekten Koen Kragting. Foto: Pekka Pääkkö

Diskret växt

Nybygget har gjort att huset växt med två våningar. Men det smälter ändå in i området, menar Koen Kragting.

– Det är ett stort hus, men vi ville att det inte skulle kännas för stort. Jag tycker vi lyckades, det passar sömlöst in.

Det är också tack vare materialvalet och husets färger, menar Koen Kragting. Men i början såg färgplanen annorlunda ut.

– Kvarteret heter Gurkan, så vi hade en idé om att huset skulle vara grönt. Men staden sade nej, säger Koen och ler.

Lasse Åsberg. Foto: Pekka Pääkkö

Olle Dansk. Foto: Pekka Pääkkö

Godkänt betyg

De förbipasserande Mitt i pratar med verkar gilla tillskottet till Vintertullstorget. En av dem är Olle Dansk, som bor ett stenkast bort.

– Några i mitt hus, som bor mot det här huset, har fått ganska mycket insyn. Men jag tycker det är jättefint, det lyfter området. Det är snygg arkitektur och fin färg, och en sådan terrass hade jag gärna haft på taket, säger han.

Lasse Åsberg, som jobbar i krokarna, har precis märkt att huset är nytt.

– Det har länge sett trist ut, med byggställningar uppe. Jag tycker det ser rätt bra ut nu. I betyg skulle jag ge MVG.