Vindlande. Robin Lapidus och Ingrid W. Severin tycker om den blå grinden, uppförd Stockholms år som kulturhuvudstad, 1998. Foto: Sacharias Källdén

Så blev dynamitens vagga en grön oas för storstadsbor

När Ingrid W. Severin och Robin Lapidus flyttade till Ekensberg var en stor del av Vinterviken stängd. Nu ger de ut en bok om den nedsmutsade dalen som blev favorithäng.

  • Publicerad 07:52, 20 maj 2022

Det här är en kär del av vårt närområde, en riktig oas.

Det är en mild vårdag i Vinterviken. En kvinna vilar benen på en solstol nära ångbåtsbryggan. En bit därifrån lunchar goda vänner i Wintervikens café och i dalens andra ände spelar folk padel och tränar vid utegymmet.

Det är svårt att föreställa sig den verklighet som rådde här runt förra sekelskiftet. Då kantade Nobels fabriksbyggnader stränderna i hela viken, tjock rök vällde ut ur höga skorstenar och ett nät av järnvägar gick kors och tvärs i området. De som jobbade här utförde ett hårt, smutsigt och farligt arbete.

– Udden mot Örnsberg kallades för Djävulsudden. Där skedde sluttillverkningen av dynamiten och ibland flög folk i luften, berättar Ekensbergsbon Robin Lapidus.

Lämningar från förr

I vår ger Robin Lapidus och hans granne, Ingrid W. Severin, ut ännu en bok om sitt grannskap: "Vinterviksdalen – Från Nobels dynamit till blomstrande oas".

I vanlig ordning varvar de historiska kapitel med nedslag i nutiden och intervjuer med människor som verkar, bor och vistas i området. De ger oss också hjälp att upptäcka de lämningar från förr som finns.

– Vi vill skildra utvecklingen här från den industriella tiden fram till våra dagar. Den utveckling vi själva sett när vi bott här säger mycket om samhällsutvecklingen, där krog- och kaféliv och fritidsaktiviteter fått allt mer utrymme i människors liv, säger Robin Lapidus.

Industriella spår, nedanför den gamla disponentbostaden. Foto: Sacharias Källdén

Giftig ödekåk

Dynamittillverkningen i Vinterviken startade 1860 och upphörde redan 1922. Ändå var en stor del av området fortfarande avstängd när Robin Lapidus och Ingrid W Severin flyttade till Ekensberg för drygt 40 år sedan. Svavelsyrafabriken, i dag Wintervikens café och festvåning, var en giftig ödekåk och Vintervikens trädgård ett skräpupplag.

Så kom 1998. Då var Stockholm kulturhuvudstad i Europa och det satsades stort på kulturen, inte minst i Vinterviken.

– Kulturhuvudstadsåret 1998 blev den stora vändpunkten för Vinterviken. Det betydde väldigt mycket för utvecklingen här. Det var till exempel då Vintervikens trädgård öppnade, fast då kallades den Odlarglädje och kaféet hette Pladder, säger Ingrid W. Severin.

Stina Ekmans "Bergskatedral" är ett monument över dödade arbetare vid Nobels dynamitfabrik. Foto: Sacharias Källdén

Skulpturer står kvar

Inför kulturhuvudstadsåret omvandlades den gamla svavelsyrafabriken till Skulpturens hus, som dock gick i konkurs 2006. En skulpturpark skapades också, och ett par av verken står kvar. Den ena är en blå grind med organiskt slingrande mönster, vid kolonilotterna. Den andra är Stina Ekmans "Bergskatedral", en bortsprängd skåra i berget, till minne av alla omkomna arbetare.

Sanerad mark

Kvar är också gradängen som byggdes vid den stora gräsmattan inför 1998. Där slår sig folk ner för att se på teater. Numera slipper de oroa sig för att barnen ska få i sig gifter när de tumlar runt i gräset. 2021 var en genomgripande sanering av Vinterviken färdig – ett klart lyft för alla som gillar att hänga här.

– Det här är en kär del av vårt närområde, en riktig oas och en intressant plats. Den är värd att lyfta fram i en bok, säger Ingrid W. Severin.

Robin Lapidus och Ingrid W. Severin är ofta ute och går i Vinterviken. Ett spännande område, väl värt att skildra, tycker de. Foto: Sacharias Källdén

Boken presenteras den 22 maj

Aktuellt: Boken Vinterviksdalen – "Från Nobels dynamit till blomstande oas", rikt illustrerad med nya och gamla bilder. Förlag är Ekensbergsberättelser.

Redaktörer: Ekensberbergsborna Robin Lapidus och Ingrid W. Severin. En del har de skrivit själva, men de har också anlitat andra skribenter.

Presentation: Den 22 maj klockan 14 presenteras boken i Vintervikens trädgård. Redaktörerna är på plats och medverkande i boken intervjuas.

Försäljning: Hos Matöppet i Ekensberg, garnbutiken Tvinnat i Gröndal samt hos Bokus och andra bokhandlare, som kan beställa boken.

Visa merVisa mindre

Monument över Alfred Nobel, strax intill den före detta disponentbostaden i Vinterviken. Foto: Sacharias Källdén