Genom inspelningsfunktionen i sina mobiltelefoner, eller genom särskilda inspelningsappar, har elever på Bergvretenskolan avlyssnat personal i ett av skolans lärarrum.

Vilken typ av information som eleverna har kommit över vet dock inte skolan i detalj.

– Vi har sekretess och vissa samtal är inte tänkt att elever ska höra. Men exakt vilken information som har spelats in från arbetsrummet vet vi inte, säger Frida Johansson, rektor på Bergvretenskolan.

Bergvretenskolan är en av flera så kallade mobilfria skolor i Enköping. Varje morgon samlar skolans personal in elevernas mobiltelefoner, för att sedan lämna tillbaka dem vid skoldagens slut.

De omhändertagna mobilerna har i vissa fall förvarats i ett personalrum. Det var så eleverna kunde spela in samtal mellan lärare på skolan.Innan telefonerna lämnades in, startade några elever inspelningsfunktionen i sina mobiler.

Polisen rubricerar händelserna som olovlig avlyssning. Alternativt olaga integritetsintrång, ofredande eller kränkning.

Men brottsrubriceringarna är bara av akademisk betydelse. Eleverna, mellan fem och sju till antalet, är för unga för att få en straffrättslig påföljd.

– Det är inte tal om några straffrättsliga åtgärder på grund av barnens ålder. Det blir istället socialtjänsten som kommer att ta hand om det här, säger Richard Hedström, områdespolis i Enköping.

Pågått en längre tid

Avlyssningen uppdagades för omkring två veckor sedan. Men troligen har det pågått längre tid än så.

– Det finns uppgifter om att de första avlyssningarna gjordes redan i december, innan jul, säger områdespolisen.

Han berättar att det i samtal med berörda elever framkommit att idén verkar komma från den populära sociala medier-appen TikTok. Det får polisen att tro att detta inte är en enskild händelse utan något som troligtvis sker på flera skolor i landet.

– Om det här sker i lilla Enköping så kan vi ju räkna med att det sker på andra håll i landet också, säger Richard Hedström som uppmanar skolor att göra vad de kan för att försvåra möjligheten för röstinspelning.

Efter att händelsen uppdagades så har Bergvretenskolan ändrat sina rutiner kring hanteringen av elevers telefoner. Skolan kräver nu att mobilerna ska vara avstängda när de lämnas in på morgonen. De förvaras även i särskilda skåp.

– Det här har blivit en lärdom för oss. Vi har också jobbat proaktivt genom att vi haft samtal med de tre klasserna som detta berör om värdegrund och vilka konsekvenser sådana här saker kan få, säger rektorn Frida Johansson.