8 nya bekräftade fall har konstaterats i Upplands-Bro visar dagens siffror från Folkhälsomyndigheten. Foto: Most Photos

Så är coronaläget i Upplands-Bro

Vid 14-tiden på torsdagen så publicerade Folkhälsomyndigheten sin sammanställning gällande antalet bekräftade fall av covid-19 under vecka 45. Så här ser coronaläget ut i Upplands-Bro enligt FHM:s senaste siffror.

  • Publicerad 15:08, 12 nov 2020

Av siffrorna kan konstateras att vi i Upplands-Bro ser en ökning med 8 fall sedan förra torsdagens rapport.

Inom kommunen så finns just nu 59 bekräftade fall av covid-19 totalt.

”Vi har en markant ökning av patienter”

Mindre ökning sedan förra rapporten

Det är en mindre ökning om man jämför med den förra veckorapporten som redovisade siffror för vecka 44. Där återfanns 51 fall, och då var det en tredubbling från siffrorna rörande vecka 43 som låg på total 17 bekräftade fall.

Kommunen har genomfört en rad åtstramningar för att försöka minska smittspridningen inom Upplands-Bro.

Upplands-Bro stänger gym, simhall och bibliotek för besökare

Simhallen, gymmet och biblioteken håller stängt för besök

Sedan den 5 november så håller bland annat gymmet, simhallen samt biblioteken i både Kungsängen och Bro stängt för besökare. Detta beslut gäller tills den 19 november men kan komma att förlängas i händelse av att Folkhälsomyndigheten tar förnyade beslut i den riktningen.

Kommunen: Besök inte äldreomsorgen!

Fredagen den 6 november så gick kommunen även ut med en skarp avrådan gällande äldreomsorgen, denna lyder i korthet: besök inte dina nära och kära fysiskt just nu!

Dock är det möjligt att boka videosamtal via Upplands-Bros webbplats.

Upplands-Bro vädjar: besök inte äldreomsorgen

Många glömmer att hålla avstånd

Jenny Stenkvist, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm, berättade förra veckan att ökningen inte bara beror på att fler testas.

En orsak menar hon även är att många glömmer hålla avstånd.

– Genom att minska våra kontakter ska vi kunna bryta den här smittan. Stockholmarna gjorde det i våras och vi måste göra det igen, sa hon då till Mitt i.

Tegnell under torsdagens pressträff

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten en pressträff om coronaläget i Sverige.

– Det gäller att mer nu än någonsin plana ut den här kurvan för att inte slå ut kapaciteten i sjukvården, säger Anders Tegnell, stadsepidemiolog, under pressträffen.

I Stockholm rapporteras 7 769 personer testats positiva under förra veckan. Veckan innan (vecka 44) testades 5 766 positiva i regionen, enligt siffror från Smittskydd Stockholm.

Så rapporteras statistiken:

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar någon eller några dagar. Statistiken för en vecka sammanställs på torsdagen veckan efter.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Tjugo personer borta från Finnstaskolan

Rekordhög sjukfrånvaro inom skolan: "Det finns inga vikarier" Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.måndag 17/1 17:04