Athena Kefalidis, butikschef på Greek Gourmeterie i Hallunda centrum. Foto: Claudio Britos

Så anpassar sig Botkyrkaborna till coronakrisen

Trots tomma butikshyllor flaggar småhandlarna om att försäljning dalat till följd av coronaviruset. Vi tog oss ut för att fråga de boende i Botkyrka, Huddinge och Skärholmen hur de ändrar sina vanor i krisen.

  • Publicerad 13:40, 18 mar 2020

Jag säljer mest torrvaror och oljor nu, men vi går ändå med förlust.

Tomma hyllor i matbutiker och färre folksamlingar är resultatet av en ökad oro för coronaviruset. Oron har gjort att flera har förändrat sina levnadsvanor. Men det gäller långt ifrån alla. Vi har pratat med flera boende i Botkyrka, Huddinge och Skärholmen om hur deras levnadsvanor har förändrats till följd av viruset.

Meningarna går isär.

– Folk hajpar upp det så himla mycket. Det är som viskleken: Någon säger något och sedan är det ett helt annat budskap som kommer fram, säger Huddingebon Mirja Haglund när vi träffar henne i Skärholmen centrum.

Utanför centrum står Kaj Widberg.

– Jag är mer försiktig. Jag håller avstånd och hälsar inte, och det kommer jag inte göra heller, säger han.

Slår mot handlarna

Folks ökade oro för viruset slår hårt mot de lokala handlarna.

– Jag säljer jättedåligt. Jag kommer nog bara jobba någon dag nästa vecka, sedan är det stopp, säger Ramazan Agir, som driver Emos' blommor på torget i Skärholmen.

Athena Kefalidis, butikschef på Greek Gourmeterie i Hallunda centrum, delar Ramazans upplevelse.

– Det är tydligt att det är mindre folk, och att de är rädda och mer försiktiga. Jag säljer mest torrvaror och oljor nu, men vi går ändå med förlust, säger hon.

Athena menar också att det finns fördelar med att handla hos sin lokala handlare.

– I en mindre butik kan vi bättre kontrollera hygienen och det är färre folk i butiken samtidigt, säger hon.

"Mindre besökare"

Heron city är ett centrum som har märkt av folks ändrade levnadsvanor, med färre besökare än vanligt.

"Under normala besöksfrekvenser är det sällan trängsel i huset, och givet att det är betydligt lugnare just nu så är det ännu mindre risk för trängsel i dagsläget", skriver centrumchefen Maikel Ablahad i ett mejl.

Vad säger era handlare?

"Det beror mycket på vilken typ av hyresgäst. Filmstaden har valt att reducera antalet platser per visning. Det är varje hyresgästs ansvar att följa de regler som myndigheterna föreskriver".

Hur länge kan det fortsätta så här innan butikerna går under?

"Det är alldeles för tidigt att svara på vilka konsekvenser det här får ekonomiskt, det skiljer sig säkerligen mellan olika typer av hyresgäster"

Så säger Folkhälsomyndigheten:

Stanna hemma om du är sjuk.

Var uppmärksam på symptomen, som är feber, hosta, andningssvårigheter, snuva, halsont, illamående, muskel- och ledvärk.

Tvätta händerna ofta.

Hosta och nys i armvecket.

Unvdik att röra ögon, näsa och mun.

Använd handsprit med en alkoholhalt på minst 60%.

Visa merVisa mindre

Enkät: Har du ändrat dina livsvanor?

Foto: Claudio Britos

Athena Kefalidis, butikschef Greek Gourmeterie, Hallunda:

– Det är tydlig färre personer som kommer. De är rädda och mer försiktiga, och det har jag förståelse för. Vi säljer också fler torrvaror och oljor. Men jag tror det är bäst att handla i de lokala, små butikerna. Här kan vi bättre kontrollera hygienen och det är färre personer som vistas i lokalerna samtidigt.

Foto: Claudio Britos

Ghazwan och sonen Rafael, Hallunda:

–Ärligt talat, nej. Det känns som mer propaganda än vad man märker av i verkligheten, då jag inte märkt så stor skillnad. Men jag tänker att det är positivt att folk är mer försiktiga. Men vår familj har inte påverkats så mycket. Det var kanske när vi fick boka om en läkartid och att vi kommer undvika att träffa släkten.

Foto: Claudio Britos

Vappu lehmusjärvi, Skärholmen:

– Jag litar fullt på att myndigheterna gör allt för att stoppa virusets spridning. Jag är själv 75 år och är inte alls rädd. Såklart har man blivit lite försiktig med att inte vara för nära människor. Men jag kommer inte göra så stora förändringar i min vardag. På radio hörde jag idag att maten inte kommer ta slut. Så människor som bunkrar med mat gör det nog i onödan. Jag handlar fortfarande bara för kommande veckan. Inget mer.

Foto: Claudio Britos

Isabelle Rogert med barnen Roger och Gloria, Stuvsta:

– Jag har sett hur människor tömmer på hela butiker, det känns lite hysteriskt. Vi kanske väljer att avbryta våra planer på nytt kök då det kan krångla med leveranser och så. Mer än så tror jag att vi inte kommer göra under dessa coronatider. Vi småbarnsföräldrar är vana med barnen ibland är lite krassliga. Jag är inte rädd för att någon i min närvaro ska bli sjuk, men jag har full förståelse om man vill hålla sig på ett avstånd när man hälsar på andra människor.

Foto: Claudio Britos

John Mbugua tillsammans med sonen Arvin, Vårberg:

– I vår familj tar vi viruset på allvar, jag är rädd att det kommer spridas till fler. Vi har försökt att undvika stora folkmassor så gått det går. Det är viktigt att människor följer riktlinjerna som vi har fått höra från våra myndigheter och media. Som att tvätta händerna ofta och att ha en allmänt god handhygien. Det är något jag har blivit mycket bättre på än förr.